‘Harige’ zonnepanelen twee keer zo efficiënt

Bandgapx616
Nanodraadjes Op Een Zonnepaneel. Foto: Bandgap Engineering

Miniscule haartjes op een zonnepaneel kunnen de efficiëntie van silicium zonnepanelen flink verhogen. De zonnepanelen die je nu op de markt vindt, converteren ongeveer 15% van het licht in elektriciteit. Met nanohaartjes kan de conversie naar 20% worden opgeschroefd. En als de technologie echt aanslaat en door ontwikkeld kan worden, verwachten onderzoekers dat een efficiëntie van 38% haalbaar is.
(Advertentie)
De juiste zonnepanelen voor een goede prijs
De technologie met nanohaartjes wordt ontwikkeld door het bedrijf Bandgap. Het idee van de haartjes is dat ze het licht vangen en laten ‘rondstuiteren’ zodat de kans dat licht opgenomen wordt door de zonnecel groter is. Op dit moment wordt zo’n tweederde van het licht teruggekaatst of wel opgenomen maar dan als warmte.
Het bedrijf denkt dat op korte termijn de nanohaartjes de efficiëntie van zonnepanelen naar 20% kunnen opkrikken, oftewel een verbetering van 33%. Ook kunnen zonnepanelen lichter gemaakt worden en met goedkopere materialen.
Op langere termijn hoopt Bandgap om nanostructuren zo te ontwerpen dat de elektrische eigenschappen van het silicium veranderen. Zonnepanelen kunnen dan ook licht van lage frequenties in elektriciteit omzetten. Nu maakt dit laagfrequente licht zonnepanelen alleen maar warm. De efficiëntie van de panelen kan dan meer dan verdubbelen, naar 38% denkt het bedrijf. Theoretisch gezien is zelfs 60% efficiëntie mogelijk.
Kortom, zonnepanelen zijn nog lang niet uit ontwikkeld.
Bron: MIT
Lees ook
De 9 grootste mythes over zonne-energie
Hoeveel verdien ik met zonnepanelen?
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van installateurs uit jouw regio

Over de schrijver

2 reacties op “‘Harige’ zonnepanelen twee keer zo efficiënt”

  1. "Het bedrijf denkt dat de nanohaartjes de efficiëntie van zonnepanelen naar 20% kunnen opkrikken"
    Let wel "denkt", "kunnen", gebruikelijk zijn praktijkproeven en dan horen we het resultaat wel!

Reacties zijn uitgeschakeld.