Nanokleding zet lichaamswarmte om in elektriciteit

4779367449 79C631A704
Al Die Lichaamswarmte Kan Ook Anders Gebruikt Worden. Foto: Mhx, Flickr

Vorige zomer kwam een ontwerper met een bikini gemaakt van zonnepanelen. Leuk, maar echt handig was het niet. Kleding moet zacht en soepel zijn. Wetenschappers hebben nu een flexibele stof ontwikkeld die warmte om kan zetten in elektriciteit.
De onderzoekers van Wake Forest’s Center gebruiken superkleine nanobuisjes om energie op te wekken. De stof die ze ontwikkelen noemen ze “Power Felt”, oftewel: krachtvilt. 
Het werkt zo: Power Felt is een thermo-elektrisch materiaal. Het maakt elektriciteit met behulp van temperatuurverschillen aan beide kanten van de stof. Denk aan een overhemd: aan de binnenkant, bij je lichaam, is deze warmer dan aan de buitenkant. Dat verschil levert elektriciteit op.
Je hoeft niet te denken dat Power Felt van je lichaam een kerncentrale maakt: het gaat om kleine hoeveelheden stroom. Maar lichaamswarmte is restwarmte: eigenlijk verspil je het gewoon en met Power Felt kun je het toch nuttig gebruiken, bijvoorbeeld om elektronica op te laden of om te gebruiken in noodpakketten.
“Thermo-elektriciteit is een nog weinig ontwikkelde technologie om energie te winnen, maar er zijn zoveel mogelijkheden,” aldus Corey Hewitt, een promovendus die onderzoek doet naar het materiaal. Het onderzoekscentrum praat met investeerders om het materiaal commercieel te ontwikkelen.
Bron: Nano Letters, Cleantechnica
Lees ook
“Bamboe ondergoed houdt me langer fris”
Breien is nieuwe liefdadigheidssport
Bamboe als alternatief voor katoen. De feiten op een rij

Over de schrijver