Nationaal Grondstoffenakkoord: weg met de wegwerpcultuur

Er is een flinke omslag nodig in de manier waarop we met grondstoffen en afval omgaan. Daarom hebben afgelopen week 180 partijen in Den Haag het Nationaal Grondstoffenakkoord getekend. Hierin staan afspraken om de Nederlandse economie te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Wij vertellen je graag wat meer over dit akkoord en geven een paar voorbeelden van innovatieve ondernemers die herbruikbare grondstoffen volop benutten.
Weg met de wegwerpcultuur

Staatssecretaris Dijksma en minister Kamp ondertekenden het Nationaal Grondstoffenakkoord namens het kabinet. Het Nederlandse bedrijfsleven werd vertegenwoordigd door Hans de Boer (VNO-NCW) en Michaël van Straalen (MKB-Nederland). Verder werd het akkoord ondertekend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, innovatieve startups, financiële instellingen, de vakbeweging en een aantal milieuorganisaties. Staatssecretaris Dijksma legde uit waarom dit akkoord zo belangrijk is: ‘We moeten af van de wegwerpcultuur en anders denken over grondstoffen en afval. Al bij het ontwerp van producten moet bedacht worden hoe de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit akkoord legt de basis voor deze recycle economie en is de beginstap om de verspilling van grondstoffen en de uitputting van onze aarde aan te pakken.’

Op naar een circulaire economie

Het Nationaal Grondstoffenakkoord bouwt voort op het in september gepresenteerde plan van het kabinet voor de omslag naar een circulaire economie. De ondertekenaars gaan nu concrete plannen maken om de omslag naar een circulaire economie te versnellen.
Minister Kamp ziet allerlei kansen voor de Nederlandse economie: ‘Een circulaire economie is niet alleen goed voor ons klimaat, maar levert ook inkomsten en banen op. Onderzoek laat zien dat tot 2023 de circulaire economie in Nederland goed is voor een marktwaarde van 7,3 miljard euro per jaar en 54.000 banen. Kansen dus te over voor ons bedrijfsleven, bijvoorbeeld door de mogelijkheden van 3D printing of door het vergroenen van de chemie.’ (Tekst gaat verder na foto)

Instock - Ruben De Ruijter
Instock – Ruben De Ruijter

Een paar innovatieve voorbeelden

Gelukkig zijn er al een hoop circulaire ondernemingen in ons land te vinden. Sterker nog: die zijn razend populair. Zo is het aantal startende circulaire ondernemingen en initiatieven in 2016 maar liefst met 50 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van Nederland Circulair, een landelijk programma dat de missie heeft om mensen en organisaties in ons land te stimuleren om circulair te ondernemen. Een aantal van onze eigen favoriete voorbeelden vind je hier onder:

Instock haalt onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten. Bijvoorbeeld groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van de dag of vlees en vis omdat er een overschot is. Deze ‘Oogst van de Dag’ wordt gebruikt door getalenteerde chefs die heel goed kunnen improviseren. Zo redden ze kilo’s aan eten van de voedselbak en kan je komen genieten van de meest smakelijke maaltijden in hun gezellige restaurants.

RUIK maakt plantaardige parfums om een alternatief te bieden voor de vervuilende parfumindustrie. Die plantaardige parfums maken zij van materiaal dat anders de afvalbak of verbrandingsoven in verdwijnt. Zo hebben ze bijvoorbeeld een parfum ontworpen dat gemaakt is van sinaasappelschillen die normaal gesproken worden weggegooid en werken ze op dit moment aan een parfum die is gemaakt van de kerstboom die eind vorig jaar op de Dam in Amsterdam stond.

Plastic Whale is een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken door waarde te creëren met plastic afval. Ze begonnen met een échte designersloep gebouwd van meer dan 10.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten. Ondertussen is de plastic vloot uitgebreid en zijn ze nóg een onderneming gestart: WasteBoards. Dat zijn skateboards gemaakt van plastic doppen. (Tekst gaat verder na video)

Buurman is een openbare werkplaats en winkel voor tweedehands materiaal. Bij hen krijgt afval een tweede leven. Daarbij staat maken centraal. Zo timmeren ze een oude kast bijvoorbeeld om tot expositiepanelen, transformeren ze oud bouwmateriaal tot gezellige krukjes en flansen ze een gezellige bank in elkaar van afgekeurd hout. Zo hergebruiken en upcyclen ze allerlei mooie materialen tot unieke meubels.

RotterZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik. Koffiedik belandt normaal gesproken direct op de vuilnisbelt. Zonde, vinden zij, want het is een perfecte voedingsbodem voor de oesterzwam. Aangezien koffie naast olie de meest verhandelde grondstof is, betekent dat dat er een overvloed aan is. Daarom ontwikkelden zij een handig emmertje waarmee volgens hen iedereen een echte aanrecht-agrariër kan worden.

De foto bovenaan deze pagina is gemaakt door Nienke Elenbaas Fotografie.

Lees hier hoe Nederland voorop loopt in de circulaire economie.

Over de schrijver

2 gedachten over “Nationaal Grondstoffenakkoord: weg met de wegwerpcultuur”

Reacties zijn gesloten.