Onderzoek wijst uit dat we onzekerder zijn over de klimaatmaatregelen

Nederlanders zijn het afgelopen jaar onzekerder geworden over de klimaatmaatregelen en over wat ze zelf kunnen doen. Dit blijkt uit de Nationale Monitor Energietransitie 2019, uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2. We zijn afwachtender geworden en kijken meer naar wat de overheid gaat doen. Dit heeft alles te maken met het feit dat er nog veel onduidelijk is: welke maatregelen worden er straks genomen en wat betekent dit voor onze portemonnee?

In het klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2030 de CO2-uitstoot tot de helft hebben teruggebracht. In 2050 moeten we zelfs helemaal CO2-neutraal leven. Om dit voor elkaar te krijgen zitten we middenin de energietransitie waarbij we overstappen van fossiele brandstoffen (zoals olie en aardgas) naar duurzame energiebronnen (zoals zon, wind en aardwarmte).

Gevoel voor urgentie daalt

De berichtgeving over de energietransitie is de afgelopen jaren dan ook volop in de media geweest. In 2016 waren er 40.000 berichten, in 2017 waren dat er al 80.000 en in 2018 verdubbelde dat aantal bijna naar maar liefst 150.000 berichten. Ondanks dit stijgende aantal, blijkt het gevoel voor urgentie juist af te nemen.

Kennis energietransitie neemt af

Ook opvallend is dat -ondanks het stijgende aantal berichten- de kennis over de energietransitie lijkt af te nemen. Bijna een derde (30%) zegt totaal geen kennis te hebben, terwijl 44% aangeeft een beetje kennis te hebben. Dat onze woningen aardgasloos moeten worden, weet nog maar 60%, zo blijkt uit de Monitor. Dat is 10% minder dan vorig jaar.

Wat zijn de geschatte kosten?

Ook de bereidheid om duurzame investeringen te doen die zich terugverdienen, is dit jaar lager. Vorig jaar was 67% hier nog toe bereid, terwijl dat dit jaar nog maar 57% is. Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat huiseigenaren de kosten voor de energietransitie vorig jaar lager inschatten dan dit jaar. Toen dachten ze dat het zo’n €10.600,- zou kosten, terwijl ze dat bedrag dit jaar verhoogden tot €18.750,- Experts schatten de kosten zelfs nog hoger in op meer dan €20.000,-!

Wie is verantwoordelijk?

We kunnen natuurlijk zelf een hoop doen om onze (huur)woning te verduurzamen. Koken op inductie bijvoorbeeld, zonnepanelen aanschaffen, het huis isoleren of alvast investeren in een warmtepomp. Toch vinden we dat vooral de overheid verantwoordelijk is voor de energietransitie (72%), gevolgd door de energiebedrijven (59%). Slechts 22% vindt dat we zelf verantwoordelijk zijn om van het aardgas af te gaan.

Over het algemeen nemen we dan ook nog geen ingrijpende maatregelen. Dat komt vooral, omdat we ons zorgen maken over de kosten (47%), de terugverdientijd (30%) en de uitvoerbaarheid (21%). Wanneer zijn we dan wel bereid om ons huis te verduurzamen, vraag je je af. Als de energierekening hierdoor lager wordt (51%), het beter is voor het milieu (46%) of als het zorgt voor een meerwaarde van de woning (33%).

Herken jij je in de uitkomsten van de Nationale Monitor Energietransitie? We zijn erg benieuwd, dus laat het ons vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

13 gedachten over “Onderzoek wijst uit dat we onzekerder zijn over de klimaatmaatregelen”

 1. Pingback: Waarom ontkennen mensen klimaatverandering? - hetkanWEL

 2. Eric verteld een goed verhaal, Co2 is een levens behoefte, ik krijg daar geen spijker tussen. Een man met nadenkhersens.

  Er zijn mensen die een ‘Warmtepomp’ promoten. Kosten ergens rond de 18000 € plus een stijging van het energie gebruik voor een goed geïsoleerde woning met een ongeveer 15000/17.000 kWh om 150 vierkante meter woonoppervlak een jaar te verwarmen. Waar komt de energie vandaan? : Centrales.
  Nu al is goed bekend dat de W.P. het niet meer trekt bij temperaturen onder de + 4 graden. En stel eens: in een straat, iedereen een warmte pomp. De temperatuur diep beneden zal, door het onttrekken van warmte, dalen en dus zal de W.P. minder en minder gaan presteren.
  Daar komt nog bij dat zo een installatie redelijk wat geluid produceert en, niet verwaarlozen!, onderhoud nodig heeft.

  Ik verstook nu ongeveer, het wisselt jaarlijks een paar kuub, 200 m3 gas en gebruik een 1700 Kwu. Electra
  Mijn zonnepanelen leveren mij + – 2500 kwu. afhankelijk van het aantal zonuren
  Ik ben zuinig genoeg vind ik en ik ben ook niet alleen, er zijn meer huishoudens al de mijne.
  Wanneer verdien ik de aanschaf van een W.P. terug?
  Als loodgieter zijnde heb ik nog redelijk makkelijk praten door veel zelf te doen, maar wie dat niet kan is echt de klos

 3. Erik. Eindelijk een ander geluid
  We moeten stoppen met die landschap vervuilende molens en parken, de enige die er aan verdienen dat zijn de boeren
  Die hun land verhuren voor veel geld, als dat zo doorgaat komt er een voedsel schaarste en dan nog de lobbyisten van
  Molens en parken
  De grootste bedreiging is de migratie en overbevolking, we kunnen beter dat geld investeren in het planten van bomen
  in woestijn gebieden dan kunnen die bewoners hun eigen voedsel verbouwen
  De aarde is de laatste 10 jaren o,ooooo opgewarmd, het smelten van de ijskap heeft als oorzaak de warme Golfstromen
  volgens enkele wetenschappers maar deze worden niet gehoord
  CO2 hebben we hard nodig voor de groei van bomen en planten en we moeten direct stoppen met kappen van bomen
  wereld wijd en zeker in Nederland
  De vogels en insecten en zoogdieren zorgen wel voor het uitsterven van de mens dan is het cruciaal dat er veel meer bos
  gepland moet worden.
  Ook moeten we ophouden met te veel aan consumeren, de aarde is niet onuitputtelijk

 4. Geweldig Erik,ik ben het helemaal met je eens.
  En Hanja wel eens van straling gehoord? Juist als er ergens schade door word veroorzaakt dan is het straling .Bijensterfte ,al het flora en fauna heeft daar onder te lijden.Zometeen 5 g en ja hoor nog hogere kankerverwekkende straling en vernietiging,en omdat onze regering daar miljoenen uit bedrijfsleven ontvangt kan dat volgens omgekochte wetenschapper geen kwaad en zit ver onder de norm.Wel vreemd dat bij testen de koeien op hol slaan de vogels dood naar beneden vallen en in Amerika waar het al geïnstalleerd is iedereen al ziek word.Barst van de hoofdpijn.Hoeveel nederlanders zijn er niet al doodziek van 4 g ,ga daar maar over klagen en vechten en demonstreren. Haha en dan willen ze ons laten geloven dat CO2 zo gevaarlijk is. Hoe lang blijven de mensen nog geloven in die regerings sprookjes en het nos nep nieuws.

 5. Mensen “weten” misschien wel dat ze verkeerd bezig zijn, maar ze kijken massaal de andere kant op. Ook ik, moet ik helaas bekennen.

  Maar dat komt omdat ik me zo volkomen machteloos voel . Stel dat ik alle maatregelen tref om van het gas af te gaan en stel dat ik het zou kunnen betalen, dan nog doe ik het niet.

  Maandenlang wordt ik in mijn woonplaats uitgerookt: vanaf ongeveer september tot zelfs in mei. Men isin mijn woonplaats, lijkt het wel massaal overgestapt op de houtkachel(pellet-biomassa-houtvergasser e.d). Daarlijdt hetmilieu en de mensheid enorm onder. Daar wordt helemaal geen aandacht aan besteed.Mijn medeburgers mogen hun naasten uitroken naar believen, zolang er maar zonnepanelen op het dak liggen en er een warmtepomp aanwezig is. Vele protesten hebben tot nu toe niets opgeleverd en het aantal houtkachels neemt schrikbarend toe.Waarom doet de regering daar niets tegen? Is de kachelbranche zo machtig of is het gewoon een goed verdienmodel?
  Ik wil alle noodzakelijke maatregelen treffen voor een goed milieu, maar dan moeten eerst die vermaledijde houtkachels verdwijnen!

  Verbeter de wereld en begin bij jezelf… die spreuk ken ik!!!! Maar in dit geval hou ik mij er niet aan. Kijk maar eens op de site van het Luchtfonds wat die houtkachels allemaal uitstoten.
  En daar komt ook nog de leugen bij dat pellets van resthout worden gemaakt.Niets is minder waar.Hele percelen bos gaan tegen de vlakte om pellets te maken.Een verdienmodel.
  Ook Staatsbosbeheer heeft dollartekens in de ogen : kappen maar, het brengt geld in het laadje.

  Voorlopig gebruik ik gas: tot nu toe het schoonst.

 6. Vandaag in het nieuws: biodiversiteit daalt in de wereld.
  Is dat erg? Ja.
  Doen wij er iets aan? Nee.

  Mensen willen liever niet duurzaam leven, want dat betekent dat je je comfortabele leven moet opgeven.

  En heel weinig mensen kunnen dat.

  Heel weinig mensen zetten hun thermostaat in de winter op 17 graden.

  Heel weinig mensen doen alles op de fiets.

  Heel weinig mensen gaan in eigen land op vakantie met de trein.

  Heel weinig mensen willen echt iets doen.

  Heel weinig mensen roepen juist niet dat het de schuld is van de politiek en van de industrie. Want die mensen weten dat een beter milieu begint bij jezelf.

  Want een beter milieu doe je niet voor de volgende generatie maar juist voor jezelf. Want iedereen, jong en oud moet beter zorgen voor de natuur.

  Daarom moet iedereen zelf de stap zetten. Het is te laat voor kleine stapjes. Misschien hebben wij nog wel tijd voor hele grote stappen.

  Maar we gaan het niet meer redden als maar een paar mensen de kar gaan trekken.

 7. Vandaag lezen we in het nieuws dat er massaal dieren zullen uitsterven door het gedrag van mensen. Door de overconsumptie van de westerse wereld. Maar doen we er iets aan? NEE!!!
  We gaan door met ons leven. We vliegen te vaak, we overeten ons, we verspillen en toch leren we niets, ondanks alle rapporten die we alle jaren kunnen lezen.

  De jonge mensen vinden dat we een ander leven moeten leiden, maar wie kan nog zijn comfortabele manier van leven opgeven? Dat geldt voor jong en oud. Kunnen we wel met minder. En dan niet een klein beetje, maar heel veel minder. Hoeveel is een ieder bereid om op te geven?

  Een elektrische auto kopen? Te duur. Geen auto? Kan dat ook?

  De rijke groene elite kan ook zeggen: “Ik wil minder en wat ik over hou kan ik geven aan een ander”

  Niet met het vliegtuig naar de Malediven. Maar op de fiets op vakantie in eigen land, slapen bij locals.

  Boodschappen doen bij de boer en niet bij die grote supermarkten.

  Willen we dat?

  Nee, de meesten willen dat helemaal niet.

  We kunnen niet de politiek en industrie de schuld geven van een leven wat we zelf leiden. Als we zelf niet radicaal anders gaan leven dan gaat het heel hard met het uitsterven van flora en fauna. Moeten we anders gaan leven voor onze kinderen en kleinkinderen? Nee!!!

  Je moet het voor jezelf doen. Want ik kom er steeds meer achter, dat een heleboel mensen niets wilen opgeven voor het natuurbehoud. Ik wil zelf nog kunnen genieten van de natuur. daarom zet ik zelf stappen, hele grote. Want ik kan niet meer wachten totdat anderen die ook gaan zetten. Want eigenlijk is het nu al te laat.

 8. Ik ben bereid te investeren in een beter milieu. Dus schonere lucht, water en/of grond als dit in Europees verband integraal wordt aangepakt. Want bv de slechte “Nederlandse” luchtkwaliteit wordt voor het leeuwendeel veroorzaakt door de uitstoot van het Ruhrgebied. Maar daar hoor je niemand over. Het bannen van auto’s met verbrandingsmotor uit de steden levert wellicht lokaal wat verlichting op maar op de totale uitstoot wat over Nederland wordt uitgestort is dat slechts een druppel op een gloeiende plaat. Maar dat even terzijde.

  Ik ben absoluut niet bereid om ook maar 1 cent te investeren in het stoppen vd klimaatverandering. Zolang de aarde bestaat, bestaat er klimaatverandering en is een natuurlijk proces wat zich zeker niet laat stoppen door de mens. Het idee dat de mens hierin kan sturen wordt wel verschrikkelijk overschat.

  Wat kennelijk klimaatgekkies niet willen begrijpen is dat CO2, wat overigens slechts een verwaarloosbaar deel (0,04%) uitmaakt van de atmosferische samenstelling, een noodzakelijke grondstof is voor al het plantenleven op aarde en wat we overigens zelf massaal uitademen. Meer CO2 zal de aarde alleen maar groener maken. CO2 framen als de kwade genius is dus ronduit ridicuul.

  Als je de curve bekijkt die de relatie aangeeft tussen de temperatuur en CO2-gehalte in de atmosfeer over de afgelopen miljoen jaar, dat kun je alleen maar concluderen dat het CO2-gehalte de temperatuurverandering met een vertraging van een paar honderd jaar volgt. M.a.w. de temperatuur is de drijvende kracht achter het CO2-gehalte en NIET omgekeerd. De verklaring van dit gegeven is simpel en logisch nl de invloed de zon. De variaties in de concentraties van zonnevlekken op de zon geschied in cycli. Meer zonnevlekken in een bepaalde periode betekent een gemiddelde toename vd temperatuur op aarde. Het omgekeerde is dus ook van toepassing. De wereldzeeën beslaan 70% van het aardoppervlak en hebben de capaciteit om ongelooflijke hoeveelheden CO2 op te nemen cq af te staan. Bij een toename van de temperatuur zal er meer CO2 vrijkomen. Bij een afkoelperiode wordt er juist meer CO2 opgenomen. Aangezien het totale volume van de zeeën een geweldige bak met water is, duurt het dan ook een paar honderd jaar voordat de temperatuurverandering effect heeft op de watertemperatuur. Dit verklaart dus ook waarom het CO2-gehalte met een ruime vertraging de temperatuur volgt.

  Conclusie: wil je de natuurlijke klimaatverandering stoppen, dan dien je de zon te manipuleren. Totale WAANZIN dus. De aan de bevolking opgelegde energietransitie is gebaseerd op onzin argumenten en hebben alle karakteristieken van een wereldwijde hoax waarbij gebruik wordt gemaakt van omgekochte “wetenschappers”, napapagaaiende politici en de onwetendheid vd bevolking. Vergist u zich niet, deze jonge branche is exponentieel aan het groeien waar wereldwijd miljoenen banen op het spel staan en miljarden worden verdiend en dat is nog maar het begin. Uiteraard zoals altijd mag u daar de rekening voor betalen.
  Een klein lichtpuntje is dat langzaam maar zeker, maar zeker langzaam de burger begint te ontwaken en niet meer alles voor zoete koek gaat slikken.

  1. Dank je wel Erik,voor je heldere en onmiskenbare uitleg! Gelukkig zijn er dus nog mensen die wel kunnen nadenken i.p.v. napraten! Liz

  2. ben het helemaal met je eens erik daarom schrijf ik mezelf meteen uit van deze site.
   trek mezelf dan ook niks meer van die hype aan en ga gewoon met mijn eigen milieu vriendelijk leventje verder.
   we overlopen onszelf en laten ons van alles wijsmaken.
   mensen luister aub ook eens naar andere geleerden als die van links.

 9. Ik kan het gevoel krijgen dat milieumaatregelen de burger door de strot geramd worden. Terwijl niet eens goed duidelijk is welke maatregelen in zijn totaliteit echt helpen. Ik heb al jaren zonnepanelen. Maar lees dan weer een stuk,dat de plussen en minnen daarvan gelijk zijn. Ook tanken we regelmatig blauwe diesel,maar waarom is die zo duur?Wie en wat moet ik nog geloven?

 10. Ik vind dat we best wel milieumaatregelen kunnen nemen,maar de CO2 uitstoot verminderen? Plant meer bomen en kap er geen een onder het mom van “duurzame” energie om op te stoken, zgn CO2 neutraal,wie bedenkt zoiets idioots? Zonder CO2 sterft al het leven op onze planeet. De aarde heeft altijd periodes gehad van warme en koude periodes zelfs toen er nog geen mensen aanwezig waren op de aarde,ik hoop dan ook dat mensen hun gezonde verstand gaan gebruiken en niet masaal achter de klimaathysterie massa aanlopen

Reacties zijn gesloten.