Natuur als medicijn. Artsen in Schotland schrijven het voor.

Begin deze maand kregen artsen in Shetland, Schotland, toestemming om natuur voor te schrijven aan hun patiënten. Het is onder meer bedoeld als medicijn tegen bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, stress, angst en hartziektes. Het is de eerste keer in de U.K. dat artsen toestemming krijgen om de natuur als recept voor te geven. Het is niet de eerste keer dat de natuur wordt gezien als heilzaam middel voor je gezondheid.

De natuur verbetert je gezondheid

Er zijn verschillende wetenschappelijk onderzoeken geweest naar het effect van de natuur op je gezondheid. Zo is er een vermindering van activiteit te zien in het deel van je brein dat in verband wordt gebracht met depressie, als je dagelijks 90 minuten in een bosrijke omgeving doorbrengt. Verder blijkt dat de natuur niet alleen je bloeddruk verlaagt en angstgevoelens vermindert, maar ook agressie en ADHD-symptomen. Verder versterkt het je immuunsysteem, helpt het bij pijncontrole en zorgt het voor een algeheel gevoel van geluk.

Wandelen in de natuur is hip

De natuur lijkt terug van weggeweest.  Dat bleek eerder deze week ook al uit een Volkskrant-artikel. Daarin was te lezen dat Duitse jongeren weer de paden op en de lanen ingaan. In een poging te ontsnappen aan kantoorbanen en maatschappelijk woelige tijden, trekken ze hun wandelschoenen aan om de schoonheid van de natuur te herontdekken. “Buiten kunnen we ons omringen met bomen die er ook tweehonderd jaar na onze dood nog staan,” staat te lezen in het artikel.

De romantiek

De natuur als medicijn is trouwens geen nieuw concept. Aan het einde van de 18e eeuw, in de romantiek, wilden kunstenaars en intellectuelen ook al terug naar de natuur. Als reactie op de wetenschappelijke tijd zochten ze het groen op en maakten daar talloze kunstwerken, zoals de hymne  Harzreise im Winter van Goethe. Dat we ook nu weer terugverlangen naar de natuur is misschien niet zo wonderlijk. De verstedelijking lijkt groter dan ooit: de VN voorspelt dat in 2050 bijna twee derde van de wereldbevolking in steden woont. Ontsnappen aan het dagelijkse drukke stadsleven lijkt bijna noodzaak geworden.

Plant bathing studio

Dat dachten een paar ondernemers in Amsterdam ook. Vorige week opende zij een  Plant Bathing Studio in een pop-up winkel in de Haarlemmerstraat. Het idee was gebaseerd op het Japanse  ‘bosbaden’ waar we al eerder over schreven. In de winkel kon je je onderdompelen in groen door even helemaal alleen te zijn met de planten. De initiatiefnemers stellen dat verschillende planten verschillende uitwerkingen hebben. Zo zorgen planten met grote groene bladeren bijvoorbeeld voor een betere gemoedstoestand, verminderde stress en meer creativiteit.

Nature Fix

Vorig jaar kwam de Amerikaanse journaliste Florence Williams al met het boek Nature Fix: why nature makes us happier, healthier and more creative. Daarin pleit ze dat we meer tijd in de natuur moeten doorbrengen: of het nou een hike is door de bergen van één van onze buurlanden of een wandeling in het stadspark: meer tijd in de natuur is goed voor ons. Wie weet schrijven Nederlandse artsen straks ook recepten uit voor de natuur.
Waar vind jij de meeste rust in de natuur? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

11 gedachten over “Natuur als medicijn. Artsen in Schotland schrijven het voor.”

  1. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

Reacties zijn gesloten.