Begin deze maand kregen artsen in Shetland, Schotland, toestemming om natuur voor te schrijven aan hun patiΓ«nten. Het is onder meer bedoeld als medicijn tegen bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, stress, angst en hartziektes. Het is de eerste keer in de U.K. dat artsen toestemming krijgen om de natuur als recept voor te geven. Het is niet de eerste keer dat de natuur wordt gezien als heilzaam middel voor je gezondheid.
De natuur verbetert je gezondheid
Er zijn verschillende wetenschappelijk onderzoeken geweest naar het effect van de natuur op je gezondheid. Zo is er een vermindering van activiteit te zien in het deel van je brein dat in verband wordt gebracht met depressie, als je dagelijks 90 minuten in een bosrijke omgeving doorbrengt. Verder blijkt dat de natuur niet alleen je bloeddruk verlaagt en angstgevoelens vermindert, maar ook agressie en ADHD-symptomen. Verder versterkt het je immuunsysteem, helpt het bij pijncontrole en zorgt het voor een algeheel gevoel van geluk.
Wandelen in de natuur is hip
De natuur lijkt terug van weggeweest. Β Dat bleek eerder deze week ook al uit een Volkskrant-artikel. Daarin was te lezen dat Duitse jongeren weer de paden op en de lanen ingaan. In een poging te ontsnappen aan kantoorbanen en maatschappelijk woelige tijden, trekken ze hun wandelschoenen aan om de schoonheid van de natuur te herontdekken. βBuiten kunnen we ons omringen met bomen die er ook tweehonderd jaar na onze dood nog staan,β staat te lezen in het artikel.
De romantiek
De natuur als medicijn is trouwens geen nieuw concept. Aan het einde van de 18e eeuw, in de romantiek, wilden kunstenaars en intellectuelen ook al terug naar de natuur. Als reactie op de wetenschappelijke tijd zochten ze het groen op en maakten daar talloze kunstwerken, zoals de hymne Β Harzreise im Winter van Goethe. Dat we ook nu weer terugverlangen naar de natuur is misschien niet zo wonderlijk. De verstedelijking lijkt groter dan ooit: de VN voorspelt dat in 2050 bijna twee derde van de wereldbevolking in steden woont. Ontsnappen aan het dagelijkse drukke stadsleven lijkt bijna noodzaak geworden.
Plant bathing studio
Dat dachten een paar ondernemers in Amsterdam ook. Vorige week opende zij een Β Plant Bathing Studio in een pop-up winkel in de Haarlemmerstraat. Het idee was gebaseerd op het Japanse Β βbosbadenβ waar we al eerder over schreven. In de winkel kon je je onderdompelen in groen door even helemaal alleen te zijn met de planten. De initiatiefnemers stellen dat verschillende planten verschillende uitwerkingen hebben. Zo zorgen planten met grote groene bladeren bijvoorbeeld voor een betere gemoedstoestand, verminderde stress en meer creativiteit.
Nature Fix
Vorig jaar kwam de Amerikaanse journaliste Florence Williams al met het boek Nature Fix: why nature makes us happier, healthier and more creative. Daarin pleit ze dat we meer tijd in de natuur moeten doorbrengen: of het nou een hike is door de bergen van één van onze buurlanden of een wandeling in het stadspark: meer tijd in de natuur is goed voor ons. Wie weet schrijven Nederlandse artsen straks ook recepten uit voor de natuur.
Waar vind jij de meeste rust in de natuur? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.
11 reacties op “Natuur als medicijn. Artsen in Schotland schrijven het voor.”
Pingback: Save Nature for Only 99 Cents A Square Meter - Fair Capital Partners
Pingback: Red een stukje natuur voor maar 0,99 cent per m2 - Fair Capital Partners
Dit is iets wat zo natuurlijk is dat het eigenlijk geen reactie behoeft. Maar laat ik dan zeggen dat ik de natuur heel erg mis, wonende in de randstad waar de echte natuur bijna voor 100% weg is,
Geweldig dat ze daar zulke slimme artsen hebben,die weten wat gezond maakt.Alles uit de natuur is helend,nu de Nederlandse artsen nog.
Het bos kan een helende werking hebben.
Ook als je in een bos woont.
Maar niet als iedereen in dat bos hout stookt.
Als voorzitter van de stichting Nature for Life (www.natureforlife.org) besef ik mij heel goed, dat recreatie en ontspanning – naast natuurfuncties als drinkwater, voedsel, klimaat, etc. – een zeer belangrijke functie vervult.
Bewegen in de natuur is te vergelijken als het leegmaken van het geheugen van je computer. Je begint regelmatig met een frisse start.
Waarom zou dit geen deel van een behandeling kunnen zijn?
Overigens geldt hier ook: voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig wandelen of joggen in de natuur bezorgt je een beter afweersysteem tegen externe invloeden. Overigens kun je in eigen huis ook al een natuurlijke omgeving scheppen met veel planten en het vermijden van een tegeltuin.
Ik geloof niet dat er door het veranderde voorschrijfgedrag van artsen meer mensen gaan wandelen,gedragsverandering vraagt om veel meer dan alleen een recept.De praktijkondersteuner zou hierin een
rol kunnen spelen
Ja, dit is al veel langer bekend. Er is een paar jaar geleden een film gemaakt waarin wordt getoond (in Zweden?) dat ADHD-kinderen al snel in een bos of groot park veel rustiger worden en zich heel ‘normaal’ gaan gedragen. Het was overtuigend. Ook een groen uitzicht vanuit een ziekenhuis blijkt positief bij te dragen aan genezing. En zo zijn er meer voorbeelden te vinden van de weldadige invloed van groen op ‘de mens’.
In de zee! Scubaduiken, surfen. We hebben een VR ervaring ontwikkeld die nu in veel ziekenhuizen en zorgcentra wordt gebruikt voor allerlei aandoeningen en ziektes, met hele goede en hoopvolle resultaten!
Is waar, maar helpt pas echt als je die wandelschoenen uitlaat en rechtstreeks contact maakt met de aarde. Die rubberen zolen houden dat tegen.
Reacties zijn uitgeschakeld.