Natuur helpt een handje bij beschermen van Nederland tegen water

Bron: Zwali – Flickr.com

In Nederland worden we beschermd tegen het stijgende water dankzij een netwerk van dijken, kanalen en technische wonderen. De Maeslantkering bij Rotterdam is hier een goed voorbeeld van: twee zwevende poorten die de stad beschermen wanneer de Noordzee dreigt te overstromen. Er is veel aandacht van buitenlandse ingenieurs en journalisten voor deze technologische bescherming tegen het water. Maar het valt hen ook op dat Nederland zich steeds meer richt op natuurlijke oplossingen. Het gebruik van natuurlijke materialen, het nabootsen van natuurlijke systemen en het gebruiken van de natuur moet ons land tegen overstromingen beschermen.
Zandheuvel
Nederlandse bedrijven, universiteiten, onderzoeksinstituten en waterschappen werken samen om natuurlijke systemen te ontwikkelen voor de volgende generatie waterbouw: ‘Bouwen met de natuur’ heet deze samenwerking. Eén van de projecten is de Zandmotor, een zandheuvel van 2,2 mijl die voor onze kustlijn ligt. Op lange termijn moet de heuvel verrijking te bieden aan verzwakte stranden door zeestromingen, en dus baggerspecie, te herverdelen. Eerder moest deze herverdeling om de vijf jaar, wat het ecosysteem beschadigde en erg duur was. De Zandmotor is de helft goedkoper en kan twintig jaar mee, aldus ontwerper Marcel Stive. “Op dit moment is dit de veiligste kuststrook die we hebben. Als het zand volledig verspreid is, zal het 20 kilometer van de kustlijn beschermen tegen het huidige tempo van de waterstijging. En als de hoeveelheid water toeneemt, voegen we zand toe.”
Mangrove bos
Mariene bioloog Mindert de Vries houdt zich ook bezig met de vraag hoe je nieuwe, natuurlijke, infrastructuren kunt opbouwen die later gemakkelijk en goedkoop uitgebreid kunnen worden. Een goede oplossing is een natuurlijke buffer van levende organismen, zoals een mangrovebos. Het planten van vegetatie, zoals wilgen aan de zeezijde, zijn de dijken van de nieuwe eeuw volgens de Vries. Deze natuurlijke dijk kan de eerste klappen opvangen bij een overstroming en is goedkoper en duurzamer dan een traditionele dijk.
Verbetering van besluitvorming
Maar het gebruik van de natuur in de strijd tegen overstromingen is geen wondermiddel. Natuurlijke afweer heeft niet altijd voldoende spierkracht bij grote stormen. En dus werken Nederlandse wetenschappers en ingenieurs samen aan verbetering van de besluitvorming als het wel misgaat. Het doel is om meer tijd te hebben om te reageren als je ziet dat er iets in de dijk gebeurt, wat je aan de buitenkant nog niet ziet. Een vroege kennisgeving van nog in ontwikkeling zijnde problemen, geeft tijd voor reparaties of tijdige evacuaties.
Bron: 360.Yale
Lees ook
Zo ziet onze vleesindustrie eruit
Echte Hollandse kaas koop je hier
Ontdek je innerlijke Jamaicaan