5 natuurgebieden waar je makkelijk met de trein kunt komen

Mede dankzij de corona crisis ontdekten we massaal hoe fijn het is om de rust en schoonheid van de natuur op te zoeken. Veel natuurliefhebbers pakken hiervoor nog de auto. Best een raar contrast eigenlijk; een mooi natuurgebied omringd met dampende auto’s, naarstig op zoek naar het laatste plekje. Lekker met een kopje koffie en een goed boek de trein pakken, is zo gek nog niet. Van het station zo wandelend de natuur in? Bij deze groene haltes kan het! We nemen je per spoor mee naar de mooiste natuurgebieden.

Een goede voorbereiding is de halve treinreis

Toegegeven, met het openbaar vervoer de natuur in, vraagt net iets meer voorbereiding dan dat je in de auto stapt. Je kunt je reis van tevoren gelukkig makkelijk plannen met de NS-reisplanner of 9292ov app én gelijk online een kaartje kopen. Tip: zo goedkoop mogelijk met de trein reizen? Op verschillende plekken kun je regelmatig een treinkaartje met korting scoren. Let op acties bij aanbieders zoals Albert Heijn, Blokker, HEMA, Kruidvat, VakantieVeilingen of de NS Spoordeelwinkel.

Wil je je hond mee? Dat kan gelukkig ook prima in de trein. Check van tevoren in welke wandelgebieden honden (aangelijnd of loslopend) toegestaan zijn. En als je dan toch bezig bent, kijk gelijk of eventuele horecagelegenheden open zijn.

1. De Utrechtse Heuvelrug (station Driebergen-Zeist)

Gelegen in het midden van het land vind je de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Wanneer je een beetje stevig doorwandelt, ben je met tien minuten op de grote heidevelden, stuifzand vlaktes en eindeloze bossen. De Utrechtse Heuvelrug is een bijna aaneengesloten natuurgebied dat helemaal doorloopt tot aan Amersfoort. Aanraders op loopafstand van het station, verscholen in het afwisselende bos van Zeist, zijn Landgoed Heidestein en Bornia.

Onderweg is er genoeg te zien! Denk aan overblijfselen van de historische landgoederen, zoals het theehuis, vijver en resten van perronnetjes. Deze geven het landgoed zijn eigen bijzondere sfeer. Bij het bezoekerscentrum kun je een hoognodige boodschap doen en terecht voor een lekkere kop koffie of thee.

Natuur Met De Trein
Afbeelding: Rbt Heuvelrug &Amp; Vallei

2. Nationaal Park Zuid Kennemerland (station Santpoort-Noord of Overveen)

Ook al liggen bij dit natuurgebied volop parkeerplaatsen, het is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. En dat scheelt je meteen een duit parkeerkosten. Bijna alle parkeerterreinen zijn hier namelijk betaald parkeren. Dit Nationaal Park langs de Noordzeekust kenmerkt zich door een afwisselend landschap van weelderige buitenplaatsen, woeste duinen, afgewisseld door een mozaïek van bos.

Dicht bij station Overveen liggen het bezoekerscentrum en de ingangen De Zanderij en Middenduin of Duinlust. Vanaf station Santpoort-Noord ben je met ongeveer tien minuten lopen bij de ingangen Duin & Kruidberg en Midden-Herenduin.

Je kunt via het spoor ook doorrijden naar Zandvoort aan Zee. Deze badplaats is perfect te bereiken met de trein en op elk moment van het jaar heerlijk vertoeven. Lekker uitwaaien op het strand, genieten van het geluid van de golven en het onbeperkte uitzicht langs de kustlijn. Na een stevige wandeling strand je heerlijk bij een gezellige koffietent of beachbar voor een lekker natje en droogje.

3. Lage Vuursche (station Hollandsche Rading)

Honderden jaren geleden was De Vuursche een uitgestrekt heidegebied, maar door de bouw van buitenverblijven ontstonden hier mooie tuinen en fraaie parkbossen. Nu is het een plek met een waardevolle mix tussen monumentale bomen en oude beukenlanen die verscholen liggen in jongere bossen. Een mooie plek voor een wandeling dus!

Vanaf het station Hollandsche Rading bereik je Lage Vuursche door het Maartensdijkse Bos, via het Pluismeer. Het prachtige bosgebied waaronder andere Beatrix in kasteel Drakensteyn woont. Vervolgens kun je je wandeling vervolgen naar het heideveld de Stulp. Hier ben je zo weer op het station in Baarn waar je de trein terug kunt pakken. In totaal is deze wandeling zo’n dertien kilometer voor de gevorderde wandelaar, maar je kunt ‘m ook inkorten tot negen kilometer. Liever andersom? Dan kun je je natuurtocht eindigen met een populaire pannenkoek in het dorp Lage Vuursche.

Lage Vuursche 300Roedenlaan 1024X647 2
Afbeelding: Www.lagevuursche.com

4. Mookerheide (station Mook-Molenhoek)

Mookerheide ligt pal aan station Mook-Molenhoek, op slechts tien treinminuten van Nijmegen. Dit natuurgebied beslaat niet alleen veel heide, maar ook bos en een paar pittige hoogtemeters. Voor ieder wat wils dus. Hoogtepunten van de Mookerheide ontdek je vanaf het station makkelijk met de twee schansenroute. In ongeveer vijf minuten lopen bekijk je Landgoed Mookerheide. Highlights hier zijn het jugendstil jachtslot, de historische kassen en tuinen, de heide, de Heumense schans, de Mookerschans en prachtige uitkijkpunten.

Mookerheide Visitlimburg
Afbeelding: Visit Noord-Limburg

5. De Sallandse Heuvelrug (station Nijverdal)

Uren genieten van de prachtige natuur, doe je op een steenworp afstand van station Nijverdal; de Sallandse Heuvelrug. Kies een van de verschillende wandelroutes die starten vanaf het Buitencentrum. Hier kun je binnen anderhalf kilometer naar toe lopen of je pakt nog even de bus.

Met de verschillende wandelroutes ontdek je alle hoeken van dit prachtige natuurgebied. Nog niet uitgekeken? Dan koppel je er met hetzelfde gemak een wandeling aan vast. Terug aangekomen bij het Buitencentrum kun je terecht voor een lekkere versnapering om bij te komen, voordat je weer de trein instapt. Je kunt via de Holterberg ook doorlopen naar station Holten en daar weer opstappen. De Holterberg maakt deel uit van de Sallandse Heuvelrug. Een groot gebied met ruige vlaktes en grote bosgebieden.

Wist je dat; de natuur ook buiten Nederland prima met de trein te bereiken is? Zo stap je met treinreizen door Europa binnen ongeveer vijf uur al uit in de natuur van Luxemburg of het Zwarte Woud in Duitsland. Als je fan bent van slow travel, dan is een treinreis naar Zwitserland, Zweden of Noorwegen een absolute aanrader. Alleen de reis op zich is namelijk al de moeite waard!

Over de schrijver

3 gedachten over “5 natuurgebieden waar je makkelijk met de trein kunt komen”

  1. Een goede gedachte om de trein te pakken voor een mooie wandeling in eigen land. Alleen die goedkopere kaartjes van NS bij AH, Kruidvat, Blokker etc…..die zien we al jaren niet meer!

  2. Te gek voor woorden een maximum op vliegreizen! Vlieg helemaal niet! Je hebt handen en voeten gekregen om je zelfstandig te verplaatsen. Neem de fiets, een kano, een zeilboot of gewoon je benewagen! Met een beetje goede wil kom je overal zonder het luchtruim en het klimaat te verpesten. Kijk voor de aardigheid eens op flightradar wat er zoal in ons luchtruim rondvliegt. Bedenk ook dat mensen die in landen wonen waar jij je vakantie wilt vieren, misschien elke dag wel mijlen moeten lopen om zich te voorzien van voedsel en water.

Reacties zijn gesloten.