Waarom is natuurlijke mascara nooit waterproof?

Mascara staat bovenaan het lijstje als het gaat om meest gebruikte make-up artikelen. Het maakt je wimpers voller, langer, sexyer en zorgt voor een opener blik. En wie wil dat nou niet? Mascara wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt, door zowel mannen als vrouwen trouwens. Natuurlijke mascara is in opkomst: er zijn steeds meer verschillende merken waar je uit kan kiezen. Maar waarom is natuurlijke mascara nooit waterproof? We zoeken het uit.

Sinds wanneer gebruiken we mascara?

Okay, dit verhaal over mascara begint een beetje ranzig. Want als we teruggaan in de tijd, schijnt het zo te zijn dat vrouwen in het oude Egypte krokodillenpoep op hun wimpers smeerden om ze voller te laten lijken. Dat mengden ze dan met kohl, water en honing en brachten ze vervolgens aan met behulp van botjes en ivoor. Laten we zeggen dat we sindsdien een eind gekomen zijn.

De ‘moderne’ mascara werd in 1917 uitgevonden door Eugene Rimmel, de zoon van een Franse parfumeur die in Londen woonde. En met modern bedoel ik eigenlijk dat mascara voor het eerst een commercieel product werd dat je gewoon in de winkel kon kopen, want het lijkt nog niet echt op de versie die we nu kennen. In die tijd gebruikten ze nog ‘cake mascara’, waarbij je wat water over een zwart blokje haalde, daar een papje van maakte, en dat met een soort tandenborstel op je wimpers smeerde.

Dat moet makkelijker kunnen, dacht Helena Rubinstein, die in 1939 al de eerste waterproof mascara op de markt had gebracht. In 1958 introduceerde zij de mascara zoals we die nu kennen: in een buisje met een borsteltje erin. Super easy.

Waarom zou je voor natuurlijke mascara kiezen?

Er zijn verschillende redenen om voor een natuurlijke en duurzame mascara te kiezen. Ten eerste, omdat natuurlijke ingrediënten over het algemeen beter zijn voor het milieu. Vaak heeft mascara ingrediënten als parabenen (chemische houdbaarheidsmiddel dat ervoor zorgt dat bacteriën niet kunnen groeien), siliconen, micro-plastics en mica. Dat laatste is een natuurlijk materiaal, maar dat wordt vaak in verband gebracht met gevaarlijk werk en kinderarbeid in illegale mijnen in India.

Omdat mascara gezien wordt als zogenaamde Fast Moving Consumer Goods (FMCG) belanden de resten (inclusief plastic verpakking) redelijk snel op de afvalhoop. Zo bestaat 1/3 van het huishoudafval in Groot-Brittannië uit verzorgingsproducten. Dat is best veel. Hoeveel dat in Nederland is, weten we niet precies, maar het zal niet heel anders liggen.

Ten tweede kan je voor duurzame en natuurlijke mascara’s kiezen, omdat het vaak beter is voor je lijf. Het supervolle, waterproof effect wat je met niet-natuurlijke mascara’s krijgt, krijg je met de natuurlijke variant vaak niet. Het ziet er -uhm- natuurlijker uit.

Waarom is natuurlijke mascara nooit waterproof?

Okay, over waterproof mascara zijn de meningen verdeeld. Zelf vind ik het eigenlijk een must, omdat ik na een regenbui of een hete yogales niet de rest van de dag als een pandabeer door het leven wil. Want hoe hard je dat op het toilet ook probeert te fixen: het blijft er rommelig uitzien, met zo’n grauwe schaduw onder je ogen. Niet wat je wilt. Aan de andere kant, en dat geef ik alle tegenstanders na, het is een crime om het er af te halen ’s avonds. En dat hardnekkige poetsen trekt absoluut een wissel op de tere huid rondom je ogen, hoe zacht de oliën ook zijn die je hiervoor gebruikt.  

Toen ik een paar jaar geleden overstapte op natuurlijk mascara, vertelde de verkoopster me dat er geen natuurlijke waterproof mascara’s zijn. De lichte paniek sloeg toe: hoezo niet?! Omdat, zo legde ze uit, siliconen ervoor zorgen dat mascara’s waterproof zijn.  En siliconen zijn polymeren, gemaakt van aardolie en slecht afbreekbaar. In mascara zorgen deze synthetische stoffen ervoor dat de mascara waterproof is en het draagt bij aan de optische verlenging van de wimpers. Hartstikke fijn natuurlijk, maar verre van natuurlijk of duurzaam en uiteindelijk ook niet heel goed voor je wimpers.

Waterbestendige mascara

Goed, wat is dan het alternatief? Waterbestendige mascara is wat het meest in de buurt komt van waterproof. In de praktijk houdt dat in, dat het met tranende winterogen op de fiets redelijk goed gaat, maar als je wilt zwemmen houdt ie het niet. In de regen wisselen de ervaringen. Als tip kreeg ik mee om alleen op de bovenste wimpers mascara te smeren en om een pet te dragen als het regent, zodat de regen niet direct je make-up aantast en je mascara op half zeven hangt.

Tot slot, is mascara vegan?

De meeste mascara’s hebben bijenwas als ingrediënt: dit zorgt ervoor dat de mascara wat dikker is en dus makkelijker smeerbaar. Strikt genomen is dat niet vegan, want een dierlijk product. Maar gelukkig komen er steeds meer vegan mascara’s op de markt, van goedkoop tot duur, die de dierlijke ingrediënten weglaten.

Sinds 2013 geldt een EU-verbod op het testen van cosmetica op proefdieren, ook altijd fijn om te weten. Helaas is het alleen wel zo, dat dit buiten de EU nog wel gebeurt en in sommige landen (zoals China) zelfs verplicht is. Zo kan het dus zo zijn dat je een product koopt van een bepaald merk dat hier weliswaar dierproefvrij is, maar voor de Chinese markt wel degelijk op dieren is getest. Dat maakt het lastig voor internationale merken om de term ‘dierproefvrij’ te claimen.

Gelukkig zijn hier wel ontwikkelingen in. Zo is vorig jaar bepaald dat geïmporteerde cosmeticaproducten in China niet meer op proefdieren getest hoeven te worden. China heeft daarnaast ook twee proefdiervrije methoden goedgekeurd voor het testen van cosmetica.

Natuurlijke mascara

Welke natuurlijke merken zijn er zoal, zul je je misschien afvragen. Er zijn er heel veel, duurder en goedkoper, dus we noemen er slechts een paar om een beeld te geven: Dr. Hauschka, Lavera, Zao, Benecos, Ere Perez, Ilia, Inika, Mesmerise, Annemarie Börlind. Binnenkort gaan we er een aantal testen voor je en komen we met de resultaten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Waarom is natuurlijke mascara nooit waterproof?”

  1. Tip:Kijk ook eens naar de onderzoeksresultaten naar mascara door dr jetske Ultee. Ik gebruik inmiddels een hele fijne mascara en verder bijna alleen maar haar producten. Super fijn!

Reacties zijn gesloten.