Natuurlijk middel uit herfstbloem hongert tumoren dood

Herfsttijloos, Flickr

Een bijzondere samenwerking tussen de natuur en wetenschap levert mogelijk een nieuwe kuur tegen kanker. Onderzoekers hebben een natuurlijk middel uit een plantje dat sterk lijkt op een krokus iets aangepast, waardoor het tumoren aanpakt zonder de rest van het lichaam te vergiftigen. Eerste testen op muizen lijken opmerkelijk effectief, zonder bijwerkingen.

Het werkzame middel heet Colchine en is afkomstig uit een plantje dat in Engeland de herfstkrokus wordt genoemd: het lijkt erg op een krokus en bloeit in de herfst. In Nederland heet de plant “herfsttijloos”. Het is al langer bekend dat de herfsttijloos ontstekkingsremmende eigenschappen heeft en werkt tegen ziektes als jicht. Echter, de werkzame stof uit het plantje, Colchine, is ook erg giftig, en daarom moeilijk inzetbaar.

Het werk van de wetenschappers heeft daar verandering in gebracht. Zij hebben een klein ‘staartje’ aan de stof toegevoegd die ervoor zorgt dat gewone menselijke cellen niet aangetast worden door de Colchine. Pas als het bij de tumor aankomt, wordt het actief. Het middel wordt daarom ook wel een “slimme bom” genoemd. Het middel werkt op de bloedbanen in de tumor, en ‘verhongert’ daarmee de kanker.

Bij testen op muizen bleek het middel opmerkelijk effectief. De helft van de muizen genas zelfs — een veel beter resultaat dan de onderzoekers verwacht hadden. Het bleek effectief bij verschillende vormen van kanker, waaronder long-, borst- en darmkanker. De onderzoekers verwachten dat het nog 6 – 7 jaar duurt voordat het middel ingezet kan worden als medicijn bij mensen.

Bron: medicalxpress, BBC

Lees ook

Haaienmolecuul doodt menselijke ziektes

XTC helpt tegen leukemie

Zo houden kinderen ook van groente

Over de schrijver