Je natuurlijke EHBO met deze 5 middelen

Het is volop zomer; de tijd van BBQ, zwemuitjes, kamperen en fietsen. Voorkomen is beter dan genezen maar een ongeluk zit ‘natuurlijk’ in een klein hoekje. Dan komt de de EHBO-doos regelmatig van pas. Gelukkig heeft Moeder Natuur overal een oplossing voor! Wij geven je vijf natuurlijke middelen voor eerste hulp bij ongelukken, die overal verkrijgbaar zijn.

1. Honing

Honing is niet alleen een lekkere zoetmaker, het is een ontzettend veelzijdig natuurproduct. De bijen zorgen voor enzymen in honing, die werken tegen bacteriën en schimmels. Daarnaast kun je honing gebruiken als natuurlijke EHBO bij keelpijn of als smeersel op (brand)wondjes. We hebben het hier dan wel over rauwe, ongefilterde honing. Deze haal je bijvoorbeeld bij de lokale imker. Let op; wanneer je honing boven de 40 graden verwarmt, gaan de gezondheidsvoordelen verloren.

2. Groene klei

Groene klei (leem) kennen we vooral als biologische huidverzorging. Wist je dat dit poeder ook geweldig is voor het schoonmaken en genezen van wonden? Je maakt hiervoor een papje met een beetje water dat je op de wond smeert. Vervolgens trekt de klei het vuil (of splinters) eruit en gaat een eventuele bacteriële ontsteking tegen. Groene klei kan ook helpen wanneer je ‘aan de dunne’ bent. Drink hiervoor drie kwartier voor het eten een glas water met twee eetlepels groene klei-poeder. Dit herhaal je tot de diarree weg is.

3. Calendula

Waar kun je Calendula niet voor gebruiken? Van insectenbeten, (dichte) wonden of brandplekken tot eczeem en voetschimmel. Calendula is de Latijnse naam voor goudbloem en de zalf is een must-have voor elke EHBO kit. Van de gedroogde blaadjes kun je ook een heilzame thee trekken die keelklachten kan verlichten.

4. Arnica

Misschien ken je dit nog wel van vroeger na een val. Veel moeders kwamen direct met Arnicazalf aanzetten. Arnica stimuleert namelijk het natuurlijke genezingsvermogen van je lichaam. Zo bevordert het de doorbloeding en herstel van weefsel. Daarom is het een goede keuze bij de behandeling van allerlei soorten wonden zoals door stoten, vallen, steken of snijden. Wanneer je een blauwe plek krijgt, smeer hier dan direct Arnicazalf op. De kleur en zwelling zal snel verminderen, of zelfs verdwijnen.

5. Etherische oliën

Etherische (essentiële) oliën zijn mengsels die meestal uit planten worden gehaald. Pure en 100% natuurlijke oliën zijn echte wondermiddelen die vooral bekend zijn in de kruidengeneeskunde. Ook worden sommige oliën al eeuwenlang door verschillende inheemse volken en in de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) gebruikt.

Dit zijn de beste natuurlijke EHBO oliën en hun toepassing:

– Tea Tree (anti bacterieel, zuiverend, insectensteek of -beet)

– Lavendel (slapeloosheid, verbranding, anti-muggen, hooikoorts)

– Pepermunt (reisziekte, darmkrampen, spierpijn, hoofdpijn)

– Eucalyptus (verkoudheid, keelpijn, infecties)

Regel een goede zorgverzekering

Er zijn klachten of ongelukjes die je niet met de EHBO-doos kunt oplossen en waarvoor je echt even naar de huisarts of het ziekenhuis moet. Daarvoor is een goede zorgverzekering belangrijk, eventueel met een aanvullend pakket. Ieder jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je zorgverzekering 2023 sluit je uiterlijk af vóór 31 december. Om zeker te weten dat je de meest voordelige en best passende zorgverzekering voor jou hebt, kun je het beste je zorgverzekering vergelijken voordat je je keuze maakt.

Welke natuurlijke middeltjes gebruik jij als eerste hulp bij ongelukken? We horen het graag in een reactie hieronder!

Over de schrijver