Dit is waarom ik alleen maar natuurlijke make-up gebruik

Een paar jaar geleden ben ik overgestapt op het gebruik van natuurlijke make-up. En eerlijk is eerlijk: dat was nog een hele zoektocht. Foundations waren niet dekkend genoeg, mascara’s bleven niet goed zitten en nagellak begon op dag een al af te bladderen. Toch heb ik inmiddels mijn weg gevonden, mede omdat er steeds meer natuurlijke make-up merken op de markt zijn waardoor er dus keuze is. Daar zitten nog steeds nadelen aan (zo kan je geen waterproof mascara vinden in het natuurlijke schap, omdat dat niet natuurlijk kan), maar toch ben ik tevreden met de natuurlijke make-up producten die ik tegenwoordig gebruik. Dit zijn de redenen waarom ik alleen nog maar natuurlijke make-up gebruik:

1. Geen PFAS

Ineens lijkt de boodschap te zijn geland: PFAS (chemische stoffen die water-, vet- en vuilafstotend zijn) is niet okay voor het milieu of onze gezondheid. Zelfs in supermarkten prijzen ze PFAS-vrije pannen aan.  Een gunstige ontwikkeling, maar wat veel mensen niet weten, is dat PFAS niet alleen in pannen (of regenjassen) zit als waterafstotend ingrediënt, maar het zit ook vaak in niet-natuurlijke make-up. En dat smeer je rechtstreeks op je huid of op je wimpers. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat jouw mascara waterproof is.

Omdat het hier niet om voedsel gaat, wordt de hoeveelheid PFAS in je cosmetica ook nog eens níet gecontroleerd (omdat het niet direct invloed zou hebben op je gezondheid). Maar dat heeft het natuurlijk wel. Bij grote hoeveelheden kan het kanker veroorzaken, maar het heeft vooral veel invloed op je immuunsysteem legt toxicoloog Jacob den Boer uit aan Radar. Hierdoor wordt je lichaam vatbaarder voor ziekten en ontstekingen. Ook de werking van je lever en schildklier kunnen worden beïnvloed door PFAS.

Het zorgwekkende is bovendien dat het 5 jaar duurt voordat je lijf de helft van de opgenomen PFAS heeft afgebroken. Daarna is het weer de helft van de helft. Oftewel: eenmaal in je lijf kom je er niet zo makkelijk (of eigenlijk nooit helemaal) vanaf.

Het is lastig om te controleren of je niet-natuurlijke make-up PFAS bevat, maar het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan label garanderen in ieder geval dat er geen PFAS in zit. Lees hier wat PFAS en PFOA is en waarom je het wilt vermijden.

2. Geen microplastics of synthetische stoffen

Duizenden cosmeticaproducten bevatten microplastics. Van shampoo en tandpasta tot aan make-up. Zo bevat lippenstift vaak synthetische kleurpigmenten. Plastic wordt bewust toegevoegd aan cosmeticaproducten om ze mooier en beter smeerbaar te maken, al kan dat ook gewoon zonder microplastics (maar dat is duurder). Het is dus vooral ook een financiële keuze om te kiezen voor de minuscule stukjes plastic.

Wat de invloed is van al dat plastic op onze gezondheid is nog niet helemaal helder, maar twee jaar geleden toonde de Universiteit van Amsterdam al wel aan dat we microplastics in ons bloed hebben. Deze microplastics kunnen ook in immuun cellen komen waar ze een ontstekingsreactie kunnen opwekken, legde hoogleraar toxicologie Marjorie van Duursen uit aan de NOS.

Het is ook bekend dat de microplastics in de hersenen en in de placenta’s van ongeboren baby’s kunnen komen. Hoewel er dus meer onderzoek nodig is naar het effect van microplastics op onze gezondheid, weten we wel dat plastic niet afbreekt. Wil je geen plastic in je verzorgingsproducten? Gebruik dan de Beat the microbead app: hiermee kan je de ingrediënten van een product scannen en krijg je te zien of er wel of geen microplastics in zitten. Natuurlijke make-up bevat geen plastics.

Lees ook: natuurlijke mascara, we testten 5 merken

3. Geen palmolie

In cosmeticaproducten als make-up, zeep, crèmespoeling, deo en shampoo zit vaak palmolie als een natuurlijk alternatief voor aardolie. Bij de meesten van ons gaan de alarmbellen meteen rinkelen bij het woord palmolie, maar er bestaat verantwoord geteelde palmolie. Dat moet even gezegd. Toch zorgt palmolie over het algemeen voor ontbossing waardoor dieren als de chimpansees hun habitat verliezen en de aarde sneller opwarmt. Meestal staat ‘palmolie’ niet als zodanig op de ingrediëntenlijst van cosmetica (die ingrediënten zijn sowieso vaak onbegrijpelijk: natuurlijke merken als Food for Skin proberen hier wat aan te doen), maar hier vind je een lijst van de benamingen voor palmolie in cosmetica die gebruikt worden.  

Natuurlijke make-up: beter voor lijf en milieu

Naast het feit dat chemische middelen als PFAS en synthetische middelen als microplastics niet goed zijn voor je huid (zeker niet als je een gevoelige huid hebt of huidaandoeningen als eczeem, psoriasis of rosacea), is natuurlijke make-up ook beter voor het milieu.

Als je je gezicht schoonmaakt verdwijnen de restanten van al onnatuurlijke bestanddelen namelijk gewoon in het afvoerputje. Het zorgt dus voor watervervuiling, wat schadelijk kan zijn voor onszelf en dieren en kan bijdragen aan de plastic soup (in het geval van microplastics). Verder zitten er in nagellakremover, after-shave en parfums vaak oplosmiddelen en komen er drijfgassen vrij bij het gebruik van een spuitbus deo of haarlak. Kies hier dus voor een roller of mechanische verstuiving (zonder drijfgas). En dan is er natuurlijk de kwestie van ontbossing die we hierboven noemden.

Wellicht ben je nu nieuwsgierig naar de natuurlijke make-up producten die voor mij goed werken (wat niet wil zeggen dat ze voor jou goed werken). Bij deze een lijstje:

  • Gezichtsreiniger: dit is altijd een issue voor mij geweest, omdat ik een gevoelige huid heb. Maar de oil cleanser en make-up remover van Cîme is by far de beste reiniger voor mijn gezicht die ik ooit gebruikt heb: het irriteert de huid niet, maar lijkt het zelfs te voeden.
  • Crème: rozencème van Dr. Hauschka vind ik heel fijn, zeker in de winter (omdat het wat vollere crème is). Maar ik grijp ook regelmatig naar de nutri-intense dag- en nachtcrème van het Belgische merk Cîme.
  • Foundation: hiervoor gebruik ik de BB crème van Annemarie Borlind. Die droogt niet uit, maar geeft wel net even een egalere tint die niet onnatuurlijk lijkt.
  • Mascara: met hetkanWEL hebben we natuurlijke mascara’s getest waarbij de PHB Ethical Beauty (die ik al gebruikte) het beste uit de bus kwam als het gaat om blijven zitten in de regen. Deze gebruik ik nog steeds op natte dagen, maar op de droge dagen ben ik naar een andere favoriet overgestapt van Ilia omdat die de wimpers net wat voller maakt (maar dus geen standhoudt in een plensbui).
  • Wenkbrauwen: sinds kort gebruik ik hier het natuurlijke make-up merk Hiro Cosmetics voor waar ik helemaal blij mee ben.
  • Lippenbalsem: hiervoor gebruik ik Beauty Made Easy dat in een kartonnen verpakking komt, wel zo natuurlijk. Heel fijn in gebruik. Die van Sante vind ik ook fijn: ook die komt in een kartonnen verpakking en heeft een subtiel kleurtje. Wil ik voluit gaan, dan gebruik ik lippenstift van Dr. Hauschka.
  • Nagellak: ik heb laatst nog eens getest welk merk het langst stand hield voordat het ging bladderen en dat was Kia Charlotta.
  • Bodylotion: ik probeer zo weinig mogelijk onder een warme douche met zeep te staan zodat ik zo min mogelijk hoef te smeren. Maar soms (zeker in de winter) is smeren toch echt nodig. Dan gebruik ik het liefst een bodylotion van Weleda.
  • Zonnebrand: het was een behoorlijke zoektocht om dé perfecte natuurlijke zonnebrand te vinden die geen witte zinklaag achterliet op mijn huid, goed uit smeerde en ook nog lekker rook. Mijn favoriet is die van het Nederlandse merk Food for Skin.
  • Haar: het liefst was ik mijn haar zo weinig mogelijk. Met behulp van zelfgemaakte rozemarijnwater lukt het me om mijn haar inmiddels nog maar 1 keer in de 2 weken te wassen. Hiervoor gebruik ik dan een stuk zeep van Nature Bar (ambachtelijk en duurzaam gemaakt in Amsterdam). Om de slag in mijn haar vervolgens een beetje in toom te houden (lees: de pluis te minimaliseren en de krul te maximaliseren) gebruik ik dagelijks een beetje van de Conditioner en detangler van PHB Ethical Beauty als leave-in crème.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver