Natuurlijke materialen in je badkamer: 5 tips

Er zijn steeds meer duurzame woontrends, die je helpen om je huis zo duurzaam mogelijk in te richten. Denk bijvoorbeeld aan duurzame toepassingen en natuurlijke materialen in woningen, zoals hout, het omtoveren van een ruimte in een volledige urban jungle en aan het gebruik van allerlei natuurlijke materialen. Ben je van plan om je badkamer op een natuurlijke wijze in te richten? In dit artikel bespreken we 5 tips met je voor mogelijke natuurlijke materialen in je badkamer. 

Hout is een tijdloos materiaal – ook in de badkamer

Als er één materiaal is dat met stip op nummer één staat dan is het wel hout. Met hout kun je ontzettend veel, ook in de badkamer. Er zijn talloze verschillende soorten hout, waardoor er altijd wel een soort hout naar je smaak bij zit. Zo is eikenhout een prachtig materiaal voor badkamermeubels, opstapjes en wandkasten. Ook een houten plank aan de wand is een echte aanrader, evenals kleinere houten accessoires zoals een houten douchemat of badmat of een houten lijst om een spiegel. Het enige waar je met hout op moet letten, is dat het behandeld is om in een vochtige ruimte goed te kunnen gedijen. Daarom is een houten vloer een minder goed idee.

Trendy bamboe badkamermeubels en -accessoires 

Waar hout een tijdloos materiaal is, zien we dat bamboe vooral iets is wat we de laatste jaren in en buiten ons huis zien. Bamboe is een bijzondere duurzame plant die ontzettend snel groeit en waar weinig grondstoffen voor nodig zijn. Daarbij is het op verschillende manieren toe te passen, waardoor je er van alles mee kunt maken. Voor je badkamer shop je bijvoorbeeld volledige bamboe badkamermeubels, mooie bamboe spiegels en fraaie wanddecoratie gemaakt van bamboe. Wat extra mooi meegenomen is, is dat je in dit geval ook voor een mooie bamboeplant kunt gaan. Bamboe is een prima kamerplant, ook voor je badkamer!

Linnen doeken en gordijnen voor boho vibe

Uiteraard hoef je niet alleen aan hout of bamboe te denken als we het hebben over natuurlijke materialen. Je kunt ook op een andere manier aan de slag gaan met fijne natuurlijke stoffen. Wat dacht je bijvoorbeeld van linnen in je badkamer? Denk aan linnen gordijnen, maar ook aan badjassen van linnen (of katoen!) en afdroogdoeken van deze zachte stof. Voor een extra boho vibe kun je zelfs kiezen voor linnen doeken die je ophangt, bijvoorbeeld boven het bad of in een hoek. Ga voor rustige, natuurlijke kleuren en je badkamer krijgt een sfeervolle touch.

Rotan badkamermeubels en -accessoires

Naast bamboe zien we de laatste jaren veel (badkamer)meubels van rotan voorbijkomen. Waar veel mensen denken dat dit twee dezelfde soorten materialen zijn, is dat toch echt niet het geval. Bamboe is hol van binnen in tegenstelling tot rotan. Beide materialen zijn wel redelijk licht van gewicht en daardoor goed toepasbaar in je badkamer of een andere ruimte. Rotan zien we veel terug bij accessoires maar ook bij volledige badkamermeubels. Daarmee haal je wel een beetje een exotisch tintje in je woning, aangezien rotan nog steeds veelvuldig in Indonesië wordt gemaakt en gebruikt.  

Industriële look met een bakstenen muur

Met hout, bamboe, rotan en linnen krijg je vooral hele warme en vaak zachte inrichtingen. Wil je eigenlijk liever voor een wat stoerdere badkamer gaan? Ga dan voor een of meerdere toepassingen met bakstenen! Baksteen is een natuurlijk bouwmateriaal dat onder andere gebruikt kan worden voor muren. Hoe te gek is het om in je badkamer een bakstenen muur te laten maken? Doe dit alleen als je niet over een hele kleine badkamer beschikt, omdat baksteen er nogal grof uit kan zien. Combineer zo’n muur met stoere badkamermeubels en je hebt een hele unieke badkamer waarin een natuurlijk materiaal is verwerkt.

Wil je weten wat duurzamer is; een bad of douche nemen? Lees dan dit blog.

Over de schrijver