Van hoofdpijn tot hoesten: deze natuurlijke medicijnen verbouw je zelf

Bij hoofd- of keelpijn grijp je waarschijnlijk sneller naar een strip paracetamol, dan dat je kruiden uit je moestuin plukt. Toch is het wel een aanrader, want kruiden uit de tuin kunnen je op een natuurlijke en effectieve manier van je pijn afhelpen. Dat vergeten we soms. HetkanWEL vroeg Wouter Slob van Vertisign welke natuurlijke medicijnen je zelf kunt verbouwen, in een moestuinbak, in de tuin of op het balkon.

Hoesten

Salie is één van de allerbeste remedies tegen keelpijn en hoesten. De bladeren kunnen worden gekauwd en het vrijgekomen sap verzacht de keel. Salie groeit goed in de volle zon, gedijt goed bij koele tot warme temperaturen in een droge (of goed gedraineerde) grond.

Jeuk en huiduitslag

Aloë vermindert jeuk wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht. Geef Aloë een grote pot met een goed gedraineerde, zandige grond (zoals ook bij een cactus). Zet de pot op een zonnige, warme plek.
Kamillethee kalmeert de huid als je uitslag hebt. Leg een koel kompres, gedrenkt in kamillethee, op de te behandelen plek. Zaai kamillezaadjes in een kweekbak of in een pot in de volle zon tot halfschaduw.

Spijsvertering

Hulp bij een goede spijsvertering krijg je van pikante pepers (zoals cayennepeper) en knoflook. Knoflook heeft een goed gedraineerde grond nodig in de kweektafel om te kunnen groeien en houdt niet van verse mest. De grond moet zo puur mogelijk zijn. Peper moet je eerst laten kiemen. Plaats vervolgens de zaailingen in een bak op de vensterbank of in een kas, het liefst op het zuiden gericht.

Hoofdpijn

Kamille en lavendel werken goed tegen hoofdpijn, omdat ze ontspannend werken. Drink twee of drie kopjes lavendel- of kamillethee per dag. Lavendel houdt van warme, droge en zanderige grond met veel zon en heeft weinig water nodig.

Verstuiking

Gember en rozemarijnthee kan genezing versnellen en zorgt voor een snelle verlichting van stijve en pijnlijke spieren. Gebruik het in een kompres of voeg het toe aan een warm bad.
Rozemarijn houdt van zanderige, rotsachtige en slechte bodem die goed gedraineerd is. Gember doet het goed in huis, houd niet van vorst of direct zonlicht. Kies een pot die minimaal twee keer zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange, platte bak omdat gember horizontaal groeit.

Koorts

Moederkruid is een uitstekende remedie voor koorts. Daarnaast werkt het bacterieremmend en is het goed tegen hoofdpijn en migraine. Moederkruid doet het goed op plekken waar iets anders niet wil groeien, bijvoorbeeld tussen de stenen of in een uitgedroogd hoekje van de tuin. Moederkruid groeit in stikstofrijke grond en kan vrij goed tegen droogte. De plant kan zowel in de halfschaduw als in de zon staan.
Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten!

Over de schrijver

2 gedachten over “Van hoofdpijn tot hoesten: deze natuurlijke medicijnen verbouw je zelf”

Reacties zijn gesloten.