6 tips voor een natuurlijke tuinafscheiding (in plaats van een gewone schutting)

Een schutting is onmisbaar wanneer je van de tuin wilt genieten, zonder dat de buren meekijken – én om kleine kinderen of huisdieren veilig op het terrein te houden. Alleen zijn het milieu en nuttige diertjes er een stuk minder blij mee. Althans, als het gaat om dichte schuttingen van hout of nog erger; beton.

Het alternatief? Een groene haag of natuurlijke tuinafscheiding van materialen zoals bamboe, schors of afgevallen takken. Je kunt ook voor een schanskorf gaan. Dit is een stalen omhulsel gevuld met natuurlijke materialen zoals grond, zand, boomschors, houtsnippers of verschillende steensoorten.

Voordelen van een natuurlijke tuinafscheiding

De belangrijkste duurzame voordelen van een natuurlijke tuinafscheiding zijn het verminderen van milieubelastend materiaal en het verbeteren van de biodiversiteit. Egels, vogels en insecten voelen zich namelijk erg thuis in ecologische materialen uit de omgeving. Daarnaast vangt een groene haag meer regenwater op en zorgt het voor gezondere lucht en een verkoelende werking, vergeleken met een stenen of betonnen schutting. Last but not least: het oog wil ook wat. Met een natuurlijke tuinafscheiding geniet je van een meer organisch uitzicht dat naadloos overgaat in de natuurlijke omgeving van je tuin.

Tips voor een ‘groene’ schutting

Hier lees je praktische tips waarmee je zelf aan de slag kunt met een natuurlijke tuinafscheiding die mooi en tegelijk milieuvriendelijk is.

Tip 1: Zorg voor een kleine doorgang

Maak in je afscheiding een kleine doorgang of open plek zodat nuttige dieren ruimte hebben om in je tuin te komen. Denk bijvoorbeeld aan egels en andere kleine diertjes die graag een toevluchtsoord vinden in een groene omgeving. Hierdoor creëer je een beter biologisch evenwicht in je tuin en krijg je minder snel last van vervelende plagen.

Tip 2: Combineer verschillende groene materialen

Je bent niet beperkt tot één soort materiaal als het gaat om een natuurlijke tuinafscheiding. Experimenteer met een combinatie van bamboe, duurzame schors, of afgevallen takken, eventueel verstevigd met gaas. Houten onderdelen kunnen prachtig staan in een natuurlijke afscheiding, maar ze vragen wel om een beetje extra aandacht. Om de levensduur van je houten elementen te verlengen, is het verstandig ze op roestbestendige, gelakte stalen paalhouders te plaatsen.

Tip 3: Maak een stevige groene haag

Voor liefhebbers van een groene haag kun je bijvoorbeeld een prunus lusitanica overwegen of een prunus rotundifolia kopen. Deze sierlijke planten, ook wel bekend als laurierkers, zijn mooie groenblijvende haagplanten met een volle en dichte groei. Voor het milieu kies je echter het beste voor inheemse plantensoorten, zoals de meidoorn, sleedoorn of beukenhaag. Als ondersteuning kun je een flexibel rooster, kippengaas of dubbelstaafmatten gebruiken. Zo vinden planten hun weg omhoog op een natuurlijke en georganiseerde manier.

Tip 4: Voeg diervriendelijke accessoires toe

Geef je tuinafscheiding een originele touch met decoratieve en tegelijk functionele items. Denk aan het ophangen van vogelhuisjes, insectenhotels of kleine kruidenpotten. Dit geeft een gezellige en levendige sfeer en tegelijkertijd onderdak aan de kleine diertjes in je tuin.

Tip 5: Onderhoud en reinig milieuvriendelijk

Een groene tuinafscheiding met een lange levensduur vraagt om regelmatig onderhoud. Denk eraan om overtollig mos en woekerende klimplanten op tijd weg te halen. Voor het verwijderen van groene aanslag, is het belangrijk om een methode te kiezen die de natuur niet schaadt. In plaats van agressieve chemische reinigingsmiddelen kun je kiezen voor milde, biologische oplossingen.

Tip 6: Hergebruik en vervang met respect voor de natuur

Mocht je nog oude afscheidingsmaterialen in huis hebben, zoals geïmpregneerd hout, dan is het een goed idee om deze op tijd te vervangen. Breng het afval naar de milieustraat en overweeg duurzame materialen die langer meegaan. Hiermee houd je je tuin fris en voorkom je dat materialen hun milieu-impact vergroten door veroudering en verval.

En, ga jij dit voorjaar aan de slag met een natuurlijke tuinafscheiding? Veel succes en plezier met het creëren van jouw eigen groene grens!

Over de schrijver