Haarverf naar voorbeeld van vlinders, en drie andere innovaties op basis van de natuur

Vernon SwanepoelVlinders en kolibries hebben geen haarverf of pigment nodig om hun heldere kleuren te verkrijgen en te behouden. Als je een grassprietje tussen je duimen perst en erop blaast, gaat het trillen en fluiten. Dit soort natuurlijke systemen moeten we goed bestuderen, zegt Gunter Pauli, oprichter van Ecover. In zijn boek The Blue Economy, legt hij uit hoe we kunnen innoveren door naar de natuur te kijken. Onder het motto: ‘Welke uitdagingen de mens ook kent, de natuur biedt daar een oplossing voor’, geeft hij vier voorbeelden van innovaties gebaseerd op de natuur.

Vang de wind
Als je een grassprietje tussen je duimen perst en erop blaast, gaat het trillen en fluiten. Dat is de ook kracht achter de Windbelt, bedacht door de Amerikaanse uitvinder Shawn Frayne. De Windbelt is een strak gespannen lint van twee of drie meter, met aan beide uiteinden een kleine magneet die is omwonden met koperdraad. Onder invloed van de wind gaat het lint vibreren, wat wordt omgezet in elektriciteit. In Haïti, waar Frayne zijn innovatie heeft getest, kost de Windbelt slechts een paar dollar en kan het genoeg energie leveren voor kleine apparaten als een LEDlamp, een radio of oplader voor de mobiele telefoon.
Waar rook is, is citroen
Tip voor wie niet tegen Spaanse pepers kan: neem wat yoghurt. Maar wat is nu de afkoelende reactie op echte vuurvlammen? Mats Nilsson, een Zweedse productontwikkelaar, vond een milieuvriendelijk alternatief voor de gangbare brandvertragers, gebaseerd op mogelijk schadelijke PBDE’s, die opduiken in alledaagse producten, zoals kleding, cosmetica en computers. Nilsson ontwikkelde een brandvertrager, op de markt beschikbaar onder de merknaam MHE, dat is gebaseerd op een mengsel van citrusvruchten, druiven en bloem. Het heeft dezelfde kwaliteit als gewone brandvertragers, maar zonder de nadelige effecten voor mens en milieu. MHE is verkrijgbaar in poeder, vloeistof en gel en wordt onder meer toegepast in meubels, vloerbedekking en behang.
Geef het leven kleur
Vlinders en kolibries hebben geen haarverf of pigment nodig om hun heldere kleuren te verkrijgen en te behouden. Andrew Parker, professor fysiologie aan de universiteit van Oxford, heeft bij insecten en vogels gezien dat hun kleuren het gevolg zijn van een opstapeling van essentiële functies. Zo ontwikkelde hij een geheime methode om kleuren te fabriceren zonder gebruik te maken van chemie en zware metalen. De wereldmarkt voor kleurpigmenten, verf en inkt – voor alles van textiel tot industrieel gebruik – wordt geschat op 20 miljard dollar.
Kippen eten alles
Angus MacIntosh, biologisch boer aan de Westkaap in ZuidAfrika, gebruikt alle afvalstromen van zijn omgeving in zijn bedrijfsvoering. Zo krijgen zijn kippen onder meer overrijpe bananen uit de lokale supermarkt, vissen die te klein zijn om op de markt te worden verkocht en zelfs de maden die worden gekweekt in het slachtafval in zijn eigen slachterij. De kosten voor kippenvoer zijn daardoor minimaal, waardoor MacIntosh de biologische eieren voor een lage prijs kan verkopen.

Ode organiseert op 22 maart 2012 een evenement met ondernemer en visionair Gunter Pauli!

Hij zal een gepassioneerd pleidooi houden voor de ‘blauwe economie’, waarin duurzame innovaties zijn gebaseerd op effectieve oplossingen uit de natuur. Het resultaat: meer welvaart en meer banen. Je kunt dit evenement ‘live’ bijwonen, maar ook via internet.
Lees meer over het evenement met Gunter Pauli
Lees het interview met Gunter Pauli in Ode
Foto: Vernon Swanepoel, Flickr.com
Volg Ode ook op Twitter, Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver