De pandemie heeft op verschillende vlakken vele ogen geopend. Zo wil een groot deel van de Nederlanders gezonder leven door corona. Om daarmee te beginnen, is het aan te raden om eens naar je dagelijkse suikerinname te kijken. We zetten een aantal natuurlijke zoetstoffen op een rij.
Wanneer je suiker zoveel mogelijk schrapt en vervangt met een natuurlijke zoetstof geniet je alsnog van een zoete smaak op een betere manier. Welke natuurlijke zoetstoffen er zoal zijn en wat ze precies inhouden, lees je in dit artikel.
Onderverdeling in polyolen en intensieve zoetstoffen
Om meer te weten te komen over natuurlijke zoetstoffen is het eerst goed om te weten dat er bij zoetstoffen een onderscheid wordt gemaakt tussen intensieve zoetstoffen en polyolen. Intensieve zoetstoffen zijn vaak stoffen die niet uit de natuur worden gehaald, zoals aspartaam. Dergelijke stoffen zijn 50 tot 3000 keer zoeter dan suiker en bevatten nauwelijks calorieën. Het nadeel van deze stoffen is dat mensen na gebruik redelijk vaak klachten ondervinden en dat ze vaak niet natuurlijk zijn.
Bij polyolen zit dat anders. Dat zijn namelijk natuurlijke suikervervangers die worden toegevoegd aan producten om ze wat zoeter te maken. In tegenstelling tot intensieve zoetstoffen zijn polyolen half zo zoet of even zoet als gewone suiker. Daarbij ervaren de meeste mensen minder klachten bij polyolen dan bij intensieve zoetstoffen, terwijl polyolen ook gewoon zoet zijn en weinig calorieën bevatten.
Verschillende soorten natuurlijke suikervervangers
Het is dus altijd goed om te kijken naar het soort suikervervanger dat in een product zit dat je wilt kopen. Tegenwoordig zijn er namelijk zo ontzettend veel vervangers te vinden dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer kunt zien. We leggen een paar natuurlijke zoetstoffen voor je uit:
- Stevia: Stevia is een zoet plantje dat geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Hierdoor is Stevia ook heel geschikt voor mensen met diabetes. Stevia is ongeveer 200 keer zo zoet als suiker.
- Sukrin: Sukrin is een merknaam voor erythritol en komt van nature voor in onder andere meloenen en peren.
- Tagatose: tagatose wordt met behulp van een enzymatisch proces geproduceerd uit melk. Ook deze vervanger is geschikt voor diabetici en is ongeveer even zoet als suiker.
- Biologische honing: honing is een goed natuurlijk alternatief voor suiker. Let erop dat je kiest voor biologische honing, zodat je zeker weet dat je met een kwalitatief product te maken hebt. Honing is ongeveer even zoet als suiker, maar heeft een net andere smaak.
- Kokosbloesemsuiker: kokosbloemsuiker is natuurlijke suiker die gewonnen wordt uit de kokosbloesem. Omdat het volledig ongeraffineerd is, wordt het gezien als een van de meest gezonde alternatieven voor suiker. Ga wederom het liefst voor de biologische variant.
- Palmsuiker: palmsuiker wordt gemaakt uit het sap van een palmboom. Er zijn zowel donkere als lichte suikers beschikbaar. Hierbij is de lichte variant te vergelijken met gewone kristalsuiker en de donkere met basterdsuiker. Ga wederom voor de biologische variant wanneer het gaat om palmsuiker. Door de lage glycemische index is palmsuiker gezonder dan gewone suiker.
- Mannitol: mannitol is een natuurlijke zoetstof die onder andere voorkomt in zeewier. Mannitol is zacht van smaak en wordt op verschillende manieren toegepast om producten zoeter te maken.
- Biologische agavesiroop: agavesiroop is afkomstig van de agaveplant. Omdat het verhit en bewerkt wordt, kunnen bepaalde gezonde eigenschappen verdwijnen. Toch is het wel een beter alternatief voor normale geraffineerde suiker.
- Biologische ahornsiroop: wil je liever voor een siroop gaan die niet bewerkt is? Kies dan voor ahornsiroop, afkomstig van de esdoorn. Dit sap wordt afgetapt en vervolgens geconcentreerd. Let altijd op of je pure ahornsiroop koopt. Wanneer dit niet zo is, kan het zijn gemengd met rietsuiker of andere suiker, waardoor het product minder natuurlijk is.
- Yaconsiroop: yaconsiroop is afkomstig van de yacon, een plant uit Peru. Er zitten weinig calorieën in, de smaak is lekker zoet en de zoetstof beschikt over prebiotica die gezond zijn voor je darmen. Het enige nadeel aan yaconsiroop is dat het moeilijker te verkrijgen is en daardoor een hoger prijskaartje heeft.