Nederland burgers kunnen 2x zoveel zonne-energie opwekken als ze zelf nodig hebben

Zonnepanelen Op Dak

Volgens de Zonatlas is er op Nederlandse daken genoeg ruimte om 50 miljard kilowattuur aan zonnestroom op te wekken. Dat is ruim 2x de hoeveelheid energie die verbruikt wordt door particuliere huishoudens per jaar. De organisatie denkt dat dit bereikt kan worden door 64 GWp aan zonnepanelen te installeren op de Nederlandse daken.

Met de Zonatlas kan je in één opzicht zien in hoeverre jouw daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Door het combineren van weerdata, de invallende zonnestraling, de hellingshoek van de daken en de schaduwsituatie geeft de atlas een zeer nauwkeurige indicatie van de geschiktheid van de daken om zonne-energie op te wekken.

De berekening

Het totaal van 64GWp is tot stand gekomen door de volgende aannames en berekeningen:

  • Het 3D simulatiemodel van de Zonatlas berekende dat Nederland meer dan 675 miljoen m² geschikt dakoppervlak heeft (huizen, openbare gebouwen en bedrijven) die in aanmerking komen voor het opwekken van zonne-energie.
  • Er is gerekend met panelen van 250Wp, met elk een oppervlakte van 1,64m².
  • Een dak wordt meegerekend als er minimaal 1,25kWp (5 panelen) geplaatst kan worden

De berekeningen van Zonatlas zijn dus vrij conservatief. Tegenwoordig zijn zonnepanelen van 280 wp en de verwachting is dat de komende jaren het vermogen van zonnepanelen blijft stijgen. Bovendien gaat het in de berekeningen alleen om dakoppervlakte. Zonnepanelen kunnen natuurlijk ook op weides geplaatst worden. En er is zelfs al een zonnecentrale drijvend op water geopend in Groningen.

In de toekomst zal het wel eens heel normaal gaan worden voor burgers om zichzelf volledig van energie te voorzien. Met de komst van de Tesla Powerwall Accu is het bijvoorbeeld al mogelijk om volledig onafhankelijk te worden van het energienetwerk.

Al met al zijn de berekeningen van de Zonatlas dus zeker hoopgevend voor de toekomst. Het zal nog wel een tijdje duren voordat alle daken in Nederland van zonnepanelen zijn voorzien, maar het is goed om te weten dat zonnepanelen zo’n gigantische potentie hebben.

Bron: Zonatlas