Nederland grootste importeur van afval in EU

Afvalverbranding. Foto: wikimedia commons
Afvalverbranding. Foto: wikimedia commons

Nederland is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste importeur van afval in de Europese Unie. Dat meldt het Financiële Dagblad. Meer dan 1 miljoen ton vuilnis uit onder meer Engeland, Ierland en Italië wordt per jaar in Nederland verbrand.
In 2012 werd meer dan een miljoen ton (1.035.000.000 kg om precies te zijn) naar Nederland verscheept en in de vuilnisovens verbrand. Dat is bijna 14% van de totale hoeveelheid afval die vorig jaar in Nederlandse ovens eindigde. In 2011 bedroeg het aandeel van de import 4%. Er is dus sprake van een forse groei. Experts verwachten dat de komende jaren dit aantal nog verdubbeld.
Nederlanders produceren steeds minder afval, dankzij de economisch recessie en de sterke nadruk op afvalscheiding. Afval uit het buitenland vult dit gat voor de verbrandingsinstallaties.
Het verbranden van afval is volgens betrokken bedrijven beter voor het milieu dan wanneer het zou zijn gestort op Britse vuilnisbelten. De Nederlandse verbrandingsinstallaties behoren tot de schoonste ter wereld. Bij de uitstoot komen behalve CO2 geen schadelijke stoffen vrij.
Lees het hele artikel in het FD
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Oslo kampt met tekort aan afval
6.590 kilo strandafval verzameld tijdens MyBeach Cleanup Challenge

Over de schrijver