Nederland in top 10 internationale wapenhandel


Aankomende juli komen de landen van de Verenigde Naties bij elkaar om in New York om te praten over een wereldwijd verdrag over de wapenhandel. Als de onderhandelingen goed lopen, zal dit het eerste wereldwijde wapenhandelsverdrag ooit worden. Amnesty en andere organisaties pleiten voor zo’n sterk mogelijk verdrag om de handel in te dammen. Want wereldwijd zorgen wapens voor veel ellende. Amnesty moet echter opboksen tegen machtige tegenstanders.
Lees ook
Plofkip actie brengt MacDonalds in verlegenheid
Greenpeace fileert KFC om wegwerpverpakkingen van regenwoudhout
Groene stroom van eigen molen binnen handbereik
De boodschap van Amnesty is simpel: als er een substantieel risico is dat wapenexport naar een ander land zal bijdragen aan mensenrechtenschendingen, moet deze wapentoevoer gestopt worden. Amnesty hoopt dat het VN verdrag geen slap compromis wordt, maar deze doelstelling dichterbij brengt.
Of dat echt gaat lukken is de vraag, aangezien de grootste exporteurs van wapens ook de meest machtige landen ter wereld zijn. De 5 permanente leden van de VN veiligheidsraad (China, Groot Britannië, Frankrijk, Rusland en de VS) plus Duitsland zijn verantwoordelijk voor 75% van de wereldwijde wapenhandel. En wist je dat Nederland op de tiende plaats staat? We verdienen meer dan 400 miljoen euro aan de wapenhandel…
Meer feiten over wapens en wapenhandel:
* Elke dag sterven er 1.500 mensen door geweld met wapens
* Elk jaar worden er 12 miljard kogels gemaakt, 2 voor elke persoon in de wereld
* Gewapende conflicten dwongen 26 miljoen mensen om te vluchten.
* Minstens 55 bewapende groepen en regeringslegers gebruiken kindsoldaten
* Verkrachting en seksueel geweld zijn aan de orde van de dag in gebieden met gewapend geweld
Hier kun je de petitie tekenen

Over de schrijver