Nederland in top 10 van klimaatontkenners

Nielsen
Foto: Nielsen.com

Terwijl de wereld zich iets meer zorgen maakte over klimaatopwarming, behoort Nederland behoort tot de top 10 van landen met de minste zorgen over het klimaat. 19% van de Nederlanders zag de opwarming van de aarde niet als een probleem, 48% maakte zich wel zorgen. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen die 25.000 mensen uit de hele wereld interviewde.

Wereldwijd groeide het percentage mensen dat zich zorgen maakte over het klimaat met 2% naar 69%. De zorg over andere milieuproblemen groeide echter sterk. Wereldbewoners zien CO2 niet meer als het grootste milieuprobleem: plastic, pesticides en de kwaliteit van water en lucht hebben de toppositie overgenomen.

De top 5 milieuzorgen van 2011

1. luchtvervuiling (77%)

2. watervervuiling (75%)

3. verpakkingsafval (o.a. plastic) (73%)

4. watertekorten (73%)

5. gebruik van pesticides (73%)

Grote groeiers (t.o.v. 2009)

1. pesticides +16%

2. verpakkingsafval +14%

3. watertekort +13%

Bron: Nielsen

Lees ook

Meer plezier met groen bier

Streaker tart orkaan Irene

Een hangmat voor iedereen

Over de schrijver

3 gedachten over “Nederland in top 10 van klimaatontkenners”

 1. Wat je ziet is dat in Europa de 'concern' over klimaatverandering wel degelijk substantieel gestegen is, terwijl in Noord-Amerika (incl. Canada?) dit licht gedaald is tot slechts 50%. In de VS is dit issue extreem gepolitiseerd langs democratische/republikeinse lijnen.

  Wellicht is dat de 'take home message'? Dat het niet effectief is om een dergelijk issue via politieke partijen op de agenda te zetten? Wat men ervan vindt wordt dan immers grotendeels bepaald door 'party allegiance'.

  Toch is het feit dat Noord-Amerika er negatief uitspringt van groot belang voor de komende top in Durban – zonder VS geen bindend klimaatverdrag. Wellicht is regionaal afspraken maken voorlopig effectiever?

 2. @Leo Alblas,
  Een goed verhaal?
  De kop gaat over klimaatontkenners in de wereld, maar behalve Nederlandse aantallen zegt de tekst niets.
  De aandacht voor luchtvervuiling stijgt in de wereld lezen we. Hoe dat in Nederland is, blijft onvermeld.
  Een onsamenhangend verhaal dus; helaas niet het enige!

 3. Goed verhaal, als je ziet wat zuid-amerika doet, bijv. Colombia aan luchtvervuiling in de grote steden: iedere dag beperkingen voor auto's met selectie van het laatste nummer( drie verschilllende nummers) van het nummerbord. Autovrije dag voor bepaalde straten in het centrum.

  Zo'n initiatief zou ook in Nederland moeten worden toegepast.

Reacties zijn gesloten.