Nederland koploper met wereldverbeterende bedrijven (B Corps)

Merijn Everaarts, Dopper. Foto: Linkedin.
Merijn Everaarts, Dopper. Foto: Linkedin.
Verbeter de wereld, begin een bedrijf. Op basis van die gedachte bouwen steeds meer ondernemers aan de economie van de toekomst. In Amerika heten die bedrijven: B Corps, wat Benefit Corporations betekent. Op een ondernemende manier werken deze organisaties aan een betere wereld. Het Amerikaanse B Lab, oprichters van het wereldwijde bedrijfsnetwerk voor B Corp, lanceert op 22 april in Amsterdam het nieuwe Europese B Corps netwerk.

B Lab heeft Amsterdam uitgekozen omdat het aantal Nederlandse B Corps binnen Europa enorm hard groeit. Bekende Nederlandse B Corps zijn bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely, Moyee Coffee en Dopper.

“Ik ben Dopper begonnen om bij te kunnen dragen aan een betere wereld”, zegt Dopper oprichter Merijn Everaarts. “Ondernemen met als doel er rijk van te worden past niet bij de uitdagingen van onze huidige wereld. Wel om dingen in beweging te krijgen, transparant te zijn en samen te werken. B Corp bevestigt dat een betere wereld en ondernemen heel goed samengaan.”

Onderdeel van deze meerdaagse conferentie in Amsterdam is een openbaar evenement op 22 april waar, onder de titel ‘Celebrate the Changemakers’, de Europese koplopers worden gevierd. Er zijn keynotes van onder meer Jacqueline Cramer (Amsterdam Economic Board), Jochanan Senf (Director Ben & Jerry’s Europe) en Marcello Palazzi (oprichter B Lab Europe). Verder kunnen bezoekers zich via workshops en een markt onderdompelen in het B Corp netwerk.

Kaarten voor het event bestel je hier.

Strenge criteria

Je bent niet zomaar een B Corp. Hiervoor moet je voldoen aan strenge sociaal-maatschappelijke criteria en uitblinken op het gebied van milieu-impact, transparantie en corporate governance.

Met een groeiende markt voor duurzame en biologische producten is B Corp als Europese standaard meer dan welkom. Steeds meer bedrijven, zoals Ben & Jerry’s, Patagonia en Etsy beseffen dat consumenten tegenwoordig niet alleen goede producten willen kopen, maar ook eisen dat de bedrijven waarvan ze kopen een bijdrage leveren aan een betere wereld.

SER: steun B-corps

Volgens een recent SER advies moet de overheid deze sociale ondernemingen verder ondersteunen.

The Optimist schreef vorig jaar ook een helder artikel over B Corps: de beste bedrijven voor de wereld.

Over de schrijver