Nederland moet geld verbranden in buitenland om CO2 doelstelling te halen

3876811222 Ffc9C4Ef21 Z
Foto: Denkrahm

“Het is nog onzeker of Nederland aan internationale afspraken over de uitstoot van broeikasgassen kan voldoen”. Dit meldt BNR. “Nederland moet buitenlandse emissierechten kopen wil het niet op de vingers worden getikt.”

Vandaag is een rapport gepubliceerd door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Volgens dit rapport kan Nederland tot 2015 voldoen aan internationale afspraken over CO2-reductie (o.a. het Kyoto protocol), maar alleen door te investeren in vermindering van de uitstoot in het buitenland, door het kopen van zogeheten emissierechten.

In Nederland neemt de CO2 uitstoot toe vanwege de uitbreiding van het “elektriciteitsproductiepark”, aldus een persbericht van het Planbureau en de ECN. Oftewel: dankzij de kolencentrales die worden gebouwd in de Eemshaven en de Maasvlakte.

De uitstoot van broeikasgassen door verkeer, landbouw, kantoren en woningen daalt waarschijnlijk wel.

Bron: BNR

Lees ook

Top 7 grappige tweets over Mladic

Word vriend van hetkanWel en win een snelle en zuinige pc

Humor: parlementslid wil CO2 reduceren door regenwoud te kappen

Over de schrijver

3 reacties op “Nederland moet geld verbranden in buitenland om CO2 doelstelling te halen”

  1. Betekent dit dan dat het merendeel van de Nederlandse bedrijven meer uitstoot dan ze aan rechten hebben? Dan ontkomen ze niet aan in het buitenland bijkopen.

  2. Dank voor je aanvulling, Krispijn.

    De opmerkingen over het aankopen van buitenlandse emissierechten komt van het persbericht over het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL): "Nederland kan zijn internationale verplichtingen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen tot en met 2015 zeer waarschijnlijk nakomen, deels door de aankoop van buitenlandse emissierechten." Het PBL spreekt dus zelf over het buitenland. De link: http://www.pbl.nl/nieuws/persberichten/2011/uitst

  3. Raar verhaal maken jullie hier van. De CO2 doelstellingen die Nederland heeft in kader van Kyoto is in twee delen opgesplitst. Aan de ene kant zijn er sectoren die vallen onder de Europese CO2 emissiehandel, zoals de kolencentrales. Voor het halen van het daarbij behorende emissieplafond zijn de bedrijven verantwoordelijk. Wanneer een bedrijf meer CO2 uitstoot dan ze aan CO2 rechten heeft gekregen moet ze CO2 rechten bijkopen. Dat kan van een Nederlands bedrijf, maar ook van een bedrijf in een andere lidstaat.

Reacties zijn uitgeschakeld.