Nederland moet snel eerlijke brandstofcijfers hanteren

Foto: Christopher Dombres, Flickr, Cc By 2.0.
Foto: Christopher Dombres, Flickr, Cc By 2.0.
Nederlandse automobilisten betalen 3,8 miljard meer aan brandstofkosten dan ze op basis van de officiële testresultaten zouden moeten. Per automobilist is dat 450 euro per jaar. Dit blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu. Natuur & Milieu is daarom een petitie gestart voor eerlijke brandstofcijfer.

In de Verenigde Staten wordt gewerkt met een methode die nauwelijks verschil tussen praktijk en theorie opvert. Natuur & Milieu pleit er daarom voor om dezelfde methodiek te hanteren als in de VS. Een onafhankelijke autoriteit moet toezien op de naleving hiervan. Met harde consequenties, zoals hoge boetes, voor fabrikanten die dit niet naleven.

Uit een recente steekproef door het Brusselse onderzoeksinstituut Transport & Environment (T&E) bleek dat slechts drie van de 23 geselecteerde diesels aan de normen bleken te voldoen. Uit dit onderzoek bleek dat veel van de allernieuwste ‘schone’ diesels (bouwjaar 2015) zelfs slechter presteerden dan de oude, soepele uitstootnormen die vanaf het jaar 2000 golden. Desondanks doorstonden de voertuigen de verplichte laboratoriumtest die bepaalt of ze mogen worden toegelaten op de weg.

Petitie voor eerlijke brandstofcijfers

Natuur & Milieu is vandaag een petitie gestart waarin zij consumenten vraagt om hun oproep te onderschrijven. “De autosector loopt op dit moment hetzelfde risico als de bankensector. Dit gaat over integriteit en vertrouwen. Daarom is dit de uitgelezen kans voor autofabrikanten om auto’s zuiniger en milieuvriendelijker te maken. Een onafhankelijke testcyclus – naar Amerikaans model – helpt om het vertrouwen van consumenten daadwerkelijk terug te winnen”, aldus Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu.

Je kunt de petitie hier tekenen.

Over de schrijver