Keep It Clean Day houdt Nederland schoon

Annette Dölle houdt Nederland schoon
Annette Dölle houdt Nederland schoon
Op KeepItCleanDay maken we Nederland schoon. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar vindt het evenement dit jaar weer plaats: op 20 september 2013. Vorig jaar namen meer dan 120 gemeenten deel. De organisatie van KeepItCleanDay is geen stichting of vereniging, maar wist vorig jaar wel veel mensen te motiveren om iets te doen met een groot effect: zwerfafval opruimen. Zo houden we Nederland schoon.
KeepItCleanDay wil een beweging zijn die een nieuw bewustzijn voor de lange termijn creëert. 40% van de mensen zegt wel eens iets op straat te gooien. Daar stoort 70% van de Nederlanders zich aan, maar die durft niks te zeggen. Wél staat staat zwerfafval in de ergernissen top 3. Bovendien kost alles wat jaarlijks naast de prullebak valt €250,- miljoen. Alle reden voor een nieuwe KeepItCleanDay.

Nederland schoon: ieder op zijn eigen manier

KeepItCleanDay doe je samen, maar wel op je eigen manier. Net als bij koninginnedag. Dat vier je ook zoals je dat zelf het liefste wilt. Mensen kunnen hun creativiteit omzetten in acties.
Dat iedereen zijn eigen idee vormgeeft, merkte organisator Annette Dölle de vorige keer aan de manier waarop verschillende gemeentes zich aansloten bij dit initiatief: “Eén gemeente combineert KeepItCleanDay met de Dag van de Vrede. Zij denken: je creëert toch ook vrede door voor de aarde te zorgen en met allerlei mensen samen te komen? Ik vind dat het allermooist: dat mensen die vrijheid durven nemen, dan kan het project een stukje van jezelf zijn.”

Wereldwijd succes

KeepItCleanDay is geïnspireerd op een actie in Estland waaruit de WorldCleanUp-organisatie ontstond. In een interview hierover met hetkanWel zei Anette Dölle over de Nederlandse versie van deze actie: “Ik doe mee omdat dit een wereldwijd ding is. Je hebt de aarde en daarboven is een heel netwerk. Er is een heel concreet ding aan de hand, namelijk: opruimen. Maar juist het feit dat we dat met elkaar doen, verbonden zijn met verschillende landen, dát vind ik pas bijzonder. Ik dacht: dit moeten wij in Nederland ook hebben! Iedereen zei tegen me: we zijn al schoon. En dat vond ik eerst zelf ook. Hier hoef je zoiets eigenlijk niet te doen. Dus ik heb het ‘Keep It Clean Day’ genoemd.
Hoe houd jij Nederland schoon? Zet alvast in je agenda: KeepitCleanDay, vrijdag 20 september 2013.

Over de schrijver