Nederland zet bodemprocedure tegen Rusland over Arctic Sunrise door

Greenpeace is verheugd dat de Nederlandse overheid de bodemprocedure tegen de Russische Federatie doorzet. Dat meldt de milieu-organisatie. Nederland heeft vandaag geschreven argumenten ingediend. Greenpeace hoopt dat de procedure uitwijst dat Rusland het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en de dertig opvarenden een jaar geleden illegaal enterde en arresteerde én dat Rusland de geleden schade moet vergoeden.

De arbitragezaak tegen Rusland onder het VN Zeerechtverdrag werd op 4 oktober 2013 aanhangig gemaakt. Hoewel het Zeerechttribunaal oordeelde dat de Arctic Sunrise en de Arctic 30 onmiddellijk moesten worden vrijgelaten, weigerde Rusland elke vorm van medewerking. Inmiddels zijn de vijf arbiters aangesteld die uitspraak zullen doen in de bodemprocedure.

Hoewel Greenpeace geen partij is in de procedure tussen de Nederlandse en de Russische overheid, hoopt de milieuorganisatie dat het recht eindelijk zegeviert. “We zijn de Nederlandse overheid daarom dankbaar dat zij de moeite neemt om deze moedige stap te zetten in een zeer turbulente tijd’, zo laat Greenpeace weten.

De Russische autoriteiten enterden de Arctic Sunrise op 19 september 2013 na een vreedzaam protest op een boorplatform van Gazprom in de Pechorazee tegen olieboringen op de Noordpool. Het schip en zijn dertig opvarenden, die al snel de Arctic 30 werden genoemd, zijn daarop naar Moermansk gebracht en in hechtenis genomen. De Arctic 30 kregen na maanden in een Russische cel uiteindelijk in december amnestie, maar de Arctic Sunrise keerde drie weken geleden pas terug in Amsterdam.

Bron: Greenpeace

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Greenpeace schip Arctic Sunrise onderweg naar thuishaven Amsterdam
Eerste Noordpoololie komt Rotterdam binnen, Greenpeace voert actie

Over de schrijver