Nederlander kiest voor mileubewuste woning en zekerheid

Geïntegreerde Zonnepanelen Op Een Huis In Callantsoog. Foto: Kees Van Der Leun, @Sustainable2050
Geïntegreerde Zonnepanelen Op Een Huis In Callantsoog. Foto: Kees Van Der Leun, @Sustainable2050

De huizenmarkt trekt de laatste tijd weer aan, dat betekent dat meer mensen een woning kopen. Voor sommigen zal het gaan om de koop van een andere woning, terwijl anderen juist nu starten op de woningmarkt. De koop van een ander huis is een uitgelezen kans om wat verbeteringen aan te brengen voordat je er daadwerkelijk in trekt. Er zijn verschillende manieren om je huis te verbeteren en je woongenot te vergroten.

Groener wonen: zonne-energie

Een goede investering in een woning is het investeren in groene energie. Het meest voor de hand liggend op dit gebied is het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee bespaar je geld, maar – minstens zo belangrijk – je levert een grote bijdrage aan een beter milieu. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 10 tot 12 jaar.

Besparen door betere isolatie

Tegenwoordig hebben alle huizen een energielabel. Hieraan kun je zien hoe energiezuinig het huis is dat je gekocht hebt of het huis dat je gaat kopen. Een veelgebruikte manier om het energielabel te verbeteren en dus om je huis energiezuiniger te maken, is het verbeteren van de isolatie. Voorzie je nieuwe huis van dak- en/of spouwisolatie om zo geld te besparen en het milieu een handje te helpen. Met dakisolatie bespaar je jaarlijks zo’n 700m3 gas. Dat is een energiebesparing van 30 procent. De terugverdientijd van deze investering is ongeveer drie jaar. Dat is dus zeker de moeite waard. Ook het kiezen voor dubbel of zelfs driedubbel glas is een goede manier om energie te besparen en je huis beter te isoleren.

Duurzaam bouwen met een duurzame aannemer

Veel huizenkopers willen in hun pas aangekochte huis een verbouwing uitvoeren of een aanbouw plaatsen. Bouwen of verbouwen kun je het beste doen met duurzame materialen, zoals FSC-gelabeld hout. Echter, minstens zo belangrijk is het om te zoeken naar een energiebewuste aannemer. Vraag bijvoorbeeld na of de aannemer gebruik maakt van duurzaam hout, en of hij genoeg aandacht besteedt aan de juiste plaatsing van isolatie. Op deze manier weet je zeker dat je verbouwing energiebewust gebeurt en dat je daadwerkelijk een bijdrage levert aan een groener milieu.

Meer zekerheid voor meer woonplezier

Met name voor de starters op de woningmarkt is het belangrijk om kritisch te kijken naar je verzekeringen. Een nieuw huis betekent in sommige gevallen dat je nieuwe verzekeringen moet afsluiten. Als het je eerste eigen woning is, is het belangrijk om een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en goed te bekijken wat de voordelen zijn. Deze verzekeringen zijn niet verplicht maar voorkomen financiele problemen bij een inbraak of wanneer je aansprakelijk bent voor de schade die ontstaat bij anderen.

Wanneer je gaat verhuizen en een andere woning koopt, moet je controleren of de huidige verzekingen nog de juiste dekking bieden voor je nieuwe woning. Bij het afsluiten van de eerst een hypotheek, is het ook belangrijk om te onderzoeken of je een extra verzekering moet afsluiten waarmee je partner de woonlasten kan betalen mocht je vroegtijdig komende te overlijden. Buiten het feit dat enkele hypotheekverstrekers dit verplicht stellen, wordt het woongenot vergroot wanneer je zeker bent van je financiële situatie en je hypotheek ten alle tijde op orde hebt en houdt.

Kortom: er zijn verschillende manieren om een nieuwe woning nog meer naar je wens te maken. Een duurzame woning levert je een goed gevoel op over de toekomst van onze planeet, en meer zekerheid geeft je nog meer woonplezier!

Over de schrijver