Duitsland mag ons dan de loef afsteken met de groei van zonne-energie, in Nederland zitten we niet stil. Hollander Peter van Dommele (49 jaar) ontwikkelde de 4-D Kameleon. Deze innovatie doet zijn naam meer dan eer aan. De roterende panelen die je op muren van gebouwen kunt plaatsen absorberen zonne-energie, voeren regenwater af, neutraliseren stikstof neutraliseren, en vangen fijnstof op. En of het nog niet genoeg is: de kameleon kan ook dienst doen als reclameoppervlak. Dus: geen subsidie voor je zonnepanelen, probeer een sponsor te zoeken.
Wanneer je tomaten kunt snijden met de 4D kameleon is onbekend. Wel bekend is dat de Zonnekameleon zich niet alleen thuisvoelt op daken en gevels, maar ook op voetbalvelden. Daar kan het systeem horizontaal worden aangebracht en als kunstgrasveld of als kleine energiecentrale als er niet wordt gevoetbald.
Het bijzondere idee is niet onopgemerkt gebleven. Peter van Dommele maakt kans op een half miljoen euro als een van de 6 finalisten van de Postcode Lottery Green Challenge 2011. Uit 717 wereldwijd ingezonden groene ondernemersplannen koos de prejury vandaag de zes beste. Op 15 september wordt bekendgemaakt of Peter van Dommele wint, of dat de prijs gaat naar:
– De Canadese 19-jarige Eden Full bedacht SunSaluter, een betaalbaar systeem (10 dollar) van bamboe en metaal dat op bestaande zonnepanelen functioneert. Door met de zon mee te draaien, wekken de zonnepanelen 40% meer energie op.
– Zweed Svante Bengtsson (40 jaar) ontwikkelde Rehact, een energiebesparend koelings-, verwarmings- en ventilatiesysteem voor gebouwen. Het geavanceerde systeem maakt gebruik van de temperaturen en luchtstromen binnen en buiten het gebouw en bespaart 85% energie.
– Andreas Zachariah (40 jaar) uit Engeland is de man achter Carbon Diem, een app voor smartphones die automatisch de vervoersmodus van de gebruiker registreert, de CO2-uitstoot van de reis berekent en alternatieven aanbiedt. Dit zorgt voor bewustwording onder gebruikers waardoor ze hun manier van reizen kunnen aanpassen.
– Nederlander Marjolein Helder (28 jaar) ontwikkelde met Plant-e een nieuwe technologie die met behulp van elektrodes continu groene elektriciteit opwekt uit het groeiproces van levende planten die in een laag water met actief koolstof worden gekweekt.
– Nick Christy (39 jaar) uit Australië wil de Water Recycling Shower op de markt brengen. Dit is een comfortabele douche die water, kosten en energie met 70% bespaart. Het hergebruikt douchewater op een hygiënische manier en verwarmt het water pas vlak voor het de douchekop uitkomt.
Bronnen: Green Chalenge en Stichting MilieuNet