Nederlander werkt aan oplossing voor klimaatprobleem met olivijn

Olivijn. Foto: still uit vimeo video
Foto: still uit vimeo video
Een paar jaar geleden leek het het ei van Columbus: olivijn. Dit groene gesteente haalt CO2 uit de lucht, waardoor het een ideale CO2 opslagmethode is en op grote schaal klimaatverandering tegen kan gaan. Verschillende media, van de Telegraaf tot Kassa Groen besteedden er aandacht aan. Maar het is al enige tijd stil rond dit wondergesteente. Is deze belofte een stille dood gestorven? Wij zochten het uit.

Volgens Eddy Wijnker (65) is het antwoord op onze vraag eenvoudig: “Nee”, zegt hij, “voor de pers is het onderwerp misschien verdwenen, maar op de achtergrond gaat het steeds sneller.”

Wijnker is oprichter van Greensand.nl, een bedrijf dat zich specialiseert in het importeren van olivijn. Hij kwam op het spoor van het bijzondere mineraal toen hij tijdens een aardbeving in China bijna een stuk olivijn op zijn hoofd kreeg. Hij googelde uit interesse naar informatie over de steen en kwam toen op het spoor van prof. dr. Olaf Schuiling. Deze Nederlandse professor verkondigt al jaren dat olivijn een goede manier zou zijn om CO2 op te vangen, maar tot dan toe luisterden weinig mensen. Wijnker belde de volgende dag prof. Schuiling en raakte zo enthousiast dat hij besloot om een bedrijf te beginnen. Wijnker wilde namelijk nog iets goeds doen voor de wereld:

“Ik ben 65 en opgegroeid in de hippietijd. We zouden toen de wereld gaan verbeteren, maar we hebben dat niet gedaan. We zijn van hippie yuppie geworden. Dit is mijn tweede kans.”

Hoe vangt olivijn CO2 uit de lucht?

Een kwart van de aardkorst bestaat uit olivijn. Er is dus meer dan genoeg van het materiaal aanwezig. Als olivijn verweert dan “bindt” het CO2: de CO2 in de lucht komt vast te zitten in een andere stof, bicarbonaat. Deze stof wordt door regen vervolgens weggespoeld en komt in de oceaan terecht, waar zeediertjes het weer opnemen. Het komt uiteindelijk als kalk op de bodem van de zee terecht waar het miljoenen jaren kan blijven liggen.

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen…

Over de schrijver