Nederlander wint Ig Nobelprijs

Foto: Vitor sá – virgu

Wist je dat mensen die hun plas goed kunnen ophouden, ook hun impulsen beter kunnen controleren op andere gebieden? Vanaf vandaag heb je geen excuus meer voor onwetenheid op dit vlak, want de Nederlander Mirjam Tuk, wetenschapper aan de Univeriteit van Twente, kreeg gisteren een Ig Nobelprijs voor haar onderzoek naar besluitvorming onder moeilijke omstandigheden, zoals een sterke drang om te plassen. Haar onderzoek is onderdeel van een grotere studie naar besluitvorming. Zij deelt haar prijs met een aantal Amerikaanse wetenschappers.

De Ig Nobelprijzen worden een week voor de echte Nobelprijzen uitgereikt en hebben tot doel opmerkelijk onderzoek aan te prijzen “dat je eerst aan het lachen maakt, en daarna aan het denken zet”.
Ander onderzoeken die een prijs kregen gingen onder andere over dat:

  • … doven het beste met de lucht van wasabi (een scherp Japans gerecht) gewekt kunnen worden bij brand
  • … schildpadden niet kunnen gapen omdat ze niet slim genoeg zijn
  • … parkeerproblemen opgelost kunnen door auto’s te overrijden met een tank

De Ig nobel voor wiskunde gaat collectief naar mensen die het einde der tijden voorspellen omdat ze de mensheid leren “om voorzichtig te zijn met het maken van wiskundige aannames en berekeningen.”

Bron: The Guardian, BBC News

Lees ook

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020