Nederlanders massaal bereid elkaar te helpen

Bron: Wouter van Doorn (Flickr.com)

In tegenstelling tot wat menigeen denkt, is vrijwel elke Nederlander bereid een ander te helpen. En zelfs meer dan 90% doet dit daadwerkelijk ook. Maar liefst 60% van deze groep besteedt tussen de één en tien uur aan het helpen van anderen. Nederlanders hebben dus een groot solidariteitsgevoel. Het onderzoek werd uitgevoerd door Agis voorafgaand aan de Dag van de Mantelzorg op 10 november.
Nu even niet
Dit jaar heeft de Dag van de Mantelzorg het thema: nu even niet! Dit staat onder andere voor eigen regie en grenzen stellen. Mantelzorgers vergeten soms goed voor zichzelf te zorgen. Er af en toe even tussenuit is noodzakelijk om de zorgtaken te kunnen volhouden. Uit het onderzoek van Agis blijkt dat de voor het merendeel het helpen ophoudt wanneer het ten koste gaat van de eigen gezondheid. Maar meer dan de helft zou zorgtaken voor anderen wel voor vrije tijd laten gaan.
Plezier en verantwoordelijkheidsgevoel
Wankie Chan, manager marketing bij Agis, over het onderzoek: “Dit onderzoek laat zien in hoeverre we om elkaar geven en bereid zijn elkaar te helpen. Het is positief om te zien dat er grote bereidheid is iets voor een ander te doen.” Ook is onderzocht waarom we graag iets doen: 11% van de mensen jonger dan 35 geeft aan dat ze vooral plezier beleven aan het helpen van een ander. Dit staat in contrast met mensen ouder dan 65 jaar, waar maar 2% het belangrijk vindt om er zelf plezier aan te beleven. Bij deze groep blijkt verantwoordelijkheidsgevoel de belangrijkste reden te zijn (73%).
Hulpvaardiger dan we denken
Chan: “Opvallende uitkomst is verder dat men denkt minder hulpvaardig te zijn dan in de praktijk blijkt.” 70% van de Nederlanders houdt vaak een deur open voor een ander, terwijl we denken dat slechts 28% dit doet. Ook een jas aannemen of ophouden blijken we vaker te doen (34%), dan we denken (13%).
Bron: Agis, Mezzo.nl
Lees ook
PUMA meest duurzame schoenmerk
Zweden hebben tekort aan afval Betaalbare cosmetica op natuurlijke basis

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020