Nederlanders willen meer ontwikkelingshulp

foto: Femke Stroomer

Door het slechte economische nieuws zou je verwachten dat Nederlanders niets meer willen geven aan mensen buiten onze grenzen. Maar dat is helemaal niet waar. 64% van de Nederlanders vindt het helpen ontwikkelen van mensen in arme landen belangrijk. Eén op de vijf Nederlanders vindt dit zelfs zeer belangrijk. Dat blijkt uit de IS Barometer 2011, een jaarlijks onderzoek van NCDO.

Oog voor eigen belang

Ruim de helft (56%) van de Nederlanders is van mening dat de problemen in ontwikkelingslanden zo groot zijn dat we niet kunnen toekijken zonder te helpen. Daarbij denkt 48% van de Nederlanders dat de armoede in ontwikkelingslanden mede wordt veroorzaakt door het beleid en handelen van de rijkere landen. En meent 60% dat het oplossen van armoede in ontwikkelingslanden ook in het belang is van de rijkere landen.

Driekwart Nederlanders levert een eigen bijdrage

Evenals in de voorgaande jaren blijkt 75% van de Nederlanders in de afgelopen twaalf maanden een eigen bijdrage te hebben geleverd aan ontwikkelingssamenwerking. De meest populaire activiteit is het doneren van goederen zoals kleding en schoenen. Ook het meedoen aan een loterij en het kopen van fairtradeproducten is populair.

Minder graag ervoor betalen

Aanhangers van GroenLinks staan in het algemeen het positiefst tegenover ontwikkelingssamenwerking. De achterban van de VVD en de PVV vinden dat het overheidsbudget voor ontwikkelingssamenwerking omlaag moet.

Ondanks de grotendeels positieve houding ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking, is het aantal Nederlanders dat vindt dat geld geven zinvol is in 2011 gedaald (41%) ten opzichte van 2010 (45%). Eén op de vijf Nederlanders is zelfs van mening dat geld geven voor ontwikkelingssamenwerking geen zin heeft.

Bron: Barometer 2011, NCDO, Oneworld

Lees ook:
Nederlandse gemeenten zoeken ruzie met staatssecretaris om statiegeld

Pauw & Witteman schrijven Troonrede van het Volk

Nieuwe app voor je mobiel: de ethische product scanner

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020