Nederlands team topfavoriet voor zonnerace

De World Solar Challenge gaat komende zondag weer van start: een race van 3021 kilometer dwarsdoor Australië voor auto’s die volledig worden aangedreven door zonne-energie. Het Nederlandse team van de TU Delft behoort weer tot de favorieten voor de zege.

Twee jaar lang hebben technische universiteiten van over de hele wereld zich voorbereidt om zich in Australië weer van hun beste kant te laten zien. De Technische Universiteit Delft heeft goede herinneringen aan de Solar Challenge. In 2001 waren zij het eerste Nederlandse team ooit dat aan de race mee deed en haalden meteen de gouden plak binnen. De drie daaropvolgende races, van 2003 tot en met 2007, werden ook door het door Nuon gesponsorde team gewonnen.

Twee jaar geleden slaagde de Nuna5 er niet in om de eerste prijs in Nederland te houden. Nu gaat het team met de Nuna6 er alles aan doen op orde op zaken te stellen. “We kunnen bijna niet wachten, laat de race maar komen”, vertelt teamleider Pier van Zonneveld. “Deze week testen we de auto nog en tellen we de dagen af naar de start. Anderhalf jaar keihard werken ronden we af met een spannende race dwars door Australië”.

Geduchte concurrentie
Het Delftse team is echter niet het enige team dat zo denkt. Voor de Australische race, die start in Darwin en ruim 3000 kilometer verderop in Adelaide eindigt, is er ook een Amerikaanse favoriet. Vier keer werd het team van de University of Michigan al derde. De kampioen van de VS heeft de afgelopen twee jaar veel veranderingen ondergaan om dit jaar eindelijk eens een hoger te eindigen.

Hun nieuwe zonnewagen is 90 kilo lichter vergeleken met de auto uit 2009 en de aerodynamica is met 30 procent verbeterd. Ook hebben ze in samenwerking met wetenschappers en zeilers een strategie bedacht waardoor ze beter op weersveranderingen kunnen anticiperen. Net als het team van de TU Delft staan zij ook te popelen om te beginnen. “I just want to race!” aldus teamlid Chris Hilger.

Uit het verre oosten komt een andere favoriet: Japan. Er is in het Aziatische land weinig publieke belangstelling voor de kampioen van vorig jaar, maar de industrie heeft wel degelijk interesse. Zo wordt de regerend kampioen gesteund door grote bedrijven als Toyota, Yamaha en Panasonic. “Wij willen een bijdrage leveren aan de groene revolutie in de wereld,” beargumenteert Ikuji Kozeki van Panasonic de sponsoring. Het team van de Tokai University uit Tokio staat ook bekend om hun deelname aan de 24 uur van Le Mans in 2008: de eerste en laatste keer dat een universiteit meedeed aan beroemdste race ter wereld.

“We doen ons best voor deze wereldwijde race en zien het niet puur als een competitie, maar ook als bijdrage aan de maatschappij en het milieu,” aldus professor Kiyoshi Yamada. Volgens een andere professor van de Tokai University, Hideki Kimura, heeft de Fukushima-ramp invloed gehad op de publieke opinie over duurzame energie. “Nu we door de kernramp meemaken hoe het is om weinig energie te hebben, zien we dat we in de toekomst gebruik moeten gaan maken van hernieuwbare energie, vooral zonne-energie,” zegt professor Kimura.

Iets nieuws onder de zon
De algemene regels van de World Solar Challenge zijn veranderd, zo mogen er minder zonnepanelen op de bolide geplaatst worden. Er wordt nog steeds verwacht dat de topteams de race in vier dagen zullen volbrengen, maar de teams zullen straks wel meer aan elkaar gewaagd zijn. Pier van Zonneveld: “Het wordt echt spannend wie komende week het wereldkampioenschap zonneracen gaat winnen, maar de beker hoort thuis in Delft – we willen hem mee terug naar huis nemen.”

Bron: ANP, Nuon, Naoya Kawachi, Akihabara News
Foto: Flickr.com, Nuon Solar Team
Wikipedia

Lees ook:
Universiteitscampus TU Delft implementeert vinding student
Elfstedentocht voor boten op zonne-energie
Australië wil miljarden investeren in vermindering CO2-uitstoot

2 reacties op “Nederlands team topfavoriet voor zonnerace”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020