Eerste lichting IJslandse Vulcanol naar Nederland verscheept

Cri
Foto: Cri

Het IJslandse bedrijf Carbon Recycling International (CRI) heeft vorige maand de eerste lading van een nieuw type biobrandstof genaamd “Vulcanol” naar Nederland verscheepd. Vulcanol is methanol, een type alcohol dat vaker gebruikt wordt als biobrandstof voor auto’s. Meestal wordt methanol gemaakt van planten, met als nadeel dat de productie van brandstof ten koste gaat van de productie van voedsel. Maar Vulcanol is van niets anders gemaakt dan water, CO2 en hernieuwbare energie vanuit hete vulkaanbronnen.
Methanol is in feite een heel eenvoudige stof. Het is op verschillende manieren te maken, bijvoorbeeld van suiker, net als gewone alcohol. Maar het IJslandse bedrijf heeft dus een manier gevonden om methanol te maken uit CO2 en water. Het bedrijf gebruikt hernieuwbare elektriciteit die opgewekt wordt met behulp van de vele geothermische bronnen op het vulkaanrijke IJsland. Vandaar de naam Vulcanol. De brandstof is grotendeels CO2 neutraal: er komt weinig nieuwe CO2 in de lucht door de verbranding of productie van de brandstof.
CRI zelf is (vanzelfsprekend) enthousiast: “Dit is de eerste hernieuwbare brandstof die op de markt gebracht wordt die afkomstig is van niet-biologische bronnen zoals zaden, maïs of suikerriet,” aldus K.C. Tran, CEO en oprichter van CRI.
Bron: CRI, Samuel Lawrence Foundation. Met dank aan Lucas Kruiswijk voor de tip.
Lees ook
Zo regel je gemakkelijk écht groene stroom uit eigen land
Laat je niet in de luren leggen met sjoemelstroom van buitenlandse groencertificaten
Alles over zonnepanelen: over hoeveel zonne-energie je oplevert, wat het kost en waar je op moet letten als je zonnepanelen aanschaft.

Over de schrijver

5 gedachten over “Eerste lichting IJslandse Vulcanol naar Nederland verscheept”

 1. Doe eerst eens je huiswerk AOD EN MARK, de uitvinder hiervan heeft een Nobelprijs gekregen, maar ach, lekker goedkoop in de lucht schieten is makkelijker toch, fijn overal tegenaan trappen en ondertussen wel op internet??????

 2. “de eerste hernieuwbare brandstof die afkomstig is van niet-biologische bronnen”
  Al veel langer hebben we waterstof, windgas …
  Is het onkunde of misleiding? Van zo'n bedrijf mag je enige kennis verwachten dus …

  1. Toch altijd nog een stuk hoger rendement dan die van de benzine motor in een auto, die dan maar opdoeken ??
   Dit is geweldige aanvulling op het reeds bestaande pakket alternatiive energiebronnen en opslag.

Reacties zijn gesloten.