Nederlandse banken financieren levensgevaarlijke sloop schepen

Scheepssloperijen2Nederlandse banken stoppen indirect geld in levensgevaarlijke en vervuilende scheepssloop op de stranden van Pakistan, Bangladesh en India. Dat blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek ‘Nederlandse bankgroepen en scheepsslopen’ van de Eerlijke Bankwijzer. De meeste banken ontlopen hun verantwoordelijkheid voor arbeidsrechten en milieuaspecten bij de ontmanteling van zeeschepen.
In 2010 werden wereldwijd ruim 1300 schepen gesloopt, waarvan ruim de helft in Pakistan, Bangladesh en India. Dit gebeurt bijna altijd onder zeer slechte omstandigheden. De werknemers maken lange dagen voor te lage lonen en genieten nauwelijks bescherming.
De banken die bij deze scheepsloop betrokken zijn: ABN Amro, Friesland Bank, ING, NIBC en Rabobank
De onveiligheid is een van de grootste problemen, onder andere omdat er veel gevaarlijke stoffen uit de schepen vrij komen tijdens de sloop. In 2012 zijn alleen al in Bangladesh acht slopers omgekomen. Astrid Kaag van FNV Mondiaal: “Ik ben op de scheepssloperij in Mumbai, India, geweest, het is de hel op aarde. Gigantische schepen worden gewoon het strand opgevaren, waarna duizenden mannen en kinderen praktisch met de hand de boel demonteren.”
Lees meer over het nieuws op de eerlijkebankwijzer. Onze praktische tips over duurzaam sparen en beleggen vind je hier.

Over de schrijver

1 reactie op “Nederlandse banken financieren levensgevaarlijke sloop schepen”

Reacties zijn uitgeschakeld.