Nederlandse banken stoppen indirect geld in levensgevaarlijke en vervuilende scheepssloop op de stranden van Pakistan, Bangladesh en India. Dat blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek ‘Nederlandse bankgroepen en scheepsslopen’ van de Eerlijke Bankwijzer. De meeste banken ontlopen hun verantwoordelijkheid voor arbeidsrechten en milieuaspecten bij de ontmanteling van zeeschepen.
In 2010 werden wereldwijd ruim 1300 schepen gesloopt, waarvan ruim de helft in Pakistan, Bangladesh en India. Dit gebeurt bijna altijd onder zeer slechte omstandigheden. De werknemers maken lange dagen voor te lage lonen en genieten nauwelijks bescherming.
De banken die bij deze scheepsloop betrokken zijn: ABN Amro, Friesland Bank, ING, NIBC en Rabobank
De onveiligheid is een van de grootste problemen, onder andere omdat er veel gevaarlijke stoffen uit de schepen vrij komen tijdens de sloop. In 2012 zijn alleen al in Bangladesh acht slopers omgekomen. Astrid Kaag van FNV Mondiaal: “Ik ben op de scheepssloperij in Mumbai, India, geweest, het is de hel op aarde. Gigantische schepen worden gewoon het strand opgevaren, waarna duizenden mannen en kinderen praktisch met de hand de boel demonteren.”
Lees meer over het nieuws op de eerlijkebankwijzer. Onze praktische tips over duurzaam sparen en beleggen vind je hier.
Nederlandse banken financieren levensgevaarlijke sloop schepen
- Geplaatst door St. Maarten
- 16 november 2012
- Denken
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
1 reactie op “Nederlandse banken financieren levensgevaarlijke sloop schepen”
je kunt zelfs op Google Earth zien hoe de olie gewoon in zee wordt gedumpt (google op: Alang)
Reacties zijn uitgeschakeld.