Nederlandse bedrijven investeren 1 miljard in kernwapens

De Nederlandse bedrijven AEGON, ING en het Unilever Pensioenfonds Progress investeren samen meer dan 1 miljard dollar in producenten van kernwapens. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde wereldwijde onderzoek ‘Don’t Bank on the Bomb’. Dit eerste wereldwijde onderzoek naar investeringen in kernwapenproducenten is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo in opdracht van de internationale anti-kernwapencampagne ICAN, waar IKV Pax Christi lid van is.
Dit onderzoek brengt de aandeelhouders van negentien grote bedrijven in kaart die betrokken zijn bij productie, onderhoud en modernisering van de kernwapenarsenalen van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India. Hier rolde een lijst uit van ruim driehonderd banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen met een aandeel van minimaal 0,5% in deze bedrijven. Het onderzoek laat zien dat investeerders vanuit de hele wereld, waaronder Nederland, indirect betrokken zijn bij de productie van en onderhoud aan kernwapens. Volgens het rapport geven kernwapenstaten jaarlijks meer dan 100 miljard dollar, oftewel 12 miljoen dollar per uur, uit aan hun kernwapenarsenalen.
Arnaud Cohen Stuart, Head of Business Ethics bij ING, legde ooit aan deze website uit dat stoppen met investeren in de wapenhandel een lastige zaak was: “Wanneer je als norm stelt “geen investeringen in wapenhandel” betekent dat ook stoppen met defensie. Daar is maatschappelijk volgens mij niet echt een breed draagvlak voor te vinden.”
Als jij desondanks wél vindt dat je geld beter aan iets anders dan aan vernietiging kan worden besteed, raadpleeg dan de Eerlijke Bankwijzer.
Bronnen: Voor de Wereld van Morgen en IKV Pax Christi
Lees ook
ING: Nummer 1 op de Eerlijke Bankwijzer hoeft niet, duurzaam wél
4 schokkende feiten over de wapenhandel
Stap in een duurzaam Nederland

Over de schrijver

2 reacties op “Nederlandse bedrijven investeren 1 miljard in kernwapens”

  1. Pingback: De Nederlandse bedrijven die investeren in kernwapens | Niburu.nl

  2. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Crowdfunding maakt duurzame vis uit eigen land mogelijk

Reacties zijn uitgeschakeld.