“Nederlandse bureaucratie heeft Dolmatov vermoord”

Dolmatov aan het demonstreren. Foto: Yuri Timofeyev, Flickr

Politieke vluchtelingen worden vermalen door technocratisch Nederlands asielbeleid, zegt The Moscow Times.
Koningin Beatrix noemde de dood van de Russische asielzoeker en dissident Aleksandr Dolmatov in een Rotterdamse cel een “grote tragedie”. The Moscow Times gaat een stap verder en zegt dat Dolmatov vermoord is door de “hypocriete Nederlandse bureaucratie”.
Dat Dolmatov zelfmoord pleegde vanwege persoonlijke redenen is een leugen, schrijft Yulia Latynina in een opiniestuk in The Moscow Times. De politieke activist had nooit in een cel mogen belanden om uitgezet te worden naar Rusland. Dolmatov was een echte politieke vluchteling, die in Rusland zijn leven niet meer zeker was.
Latynina, een talkshow host voor Ekho Moskvy, uit zware kritiek op het Nederlandse asielbeleid. Vluchtelingen worden begeleid door vrijwilligers in plaats van door betaalde professionals waardoor de kans heel groot is dat ze worden vermalen in de bureaucratie.
De Nederlandse bureaucratie is volgens Latynina “hypocriet” en opgetuigd als een fabriek waar asielzoekers als waren op een lopende band behandeld worden. Er wordt te weinig naar individuele zaken gekeken omdat het doel is asielzoekers zo snel mogelijk door het systeem te loodsen met als doel ze zo snel mogelijk weer uit te zetten. Van die visie op politieke vluchtelingen is Dolmatov het slachtoffer geworden.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Dromers willen Amerikaan worden
‘Klimaatverandering is heel natuurlijk’
Luister virtuoze musici bij TED

Over de schrijver