Nederlandse gemeenten zoeken ruzie met staatssecretaris om statiegeld

Facemepls Flickr
Foto: Facemepls, Flickr

Staatssecretaris Atsma vindt de afschaffing van statiegeld op PET-flessen ‘een interessant idee’. Gek genoeg zette hij die opvatting niet in zijn afvalbrief aan de Tweede Kamer. Daarin vermeldt hij juist dat hij van plan is om het in Nederland al hoge percentage recycling van 80% te verhogen naar 83%.

In dat geval ligt het afschaffen van statiegeld niet voor de hand: 95% van de PET-flessen wordt ingezameld en gerecycled dankzij dit innamesysteem. Statiegeld zorgt daarmee voor veel meer recycling dan welk ander inzamelingssysteem ook, volgens de website EchteHeld.nl, een initiatief vanuit de milieubeweging, afvalbedrijven en gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil burgers daarom juist belonen door het statiegeldsysteem uit te breiden naar kleine plastic flesjes, in plaats van bedrijven te belonen door het af te schaffen. Dat stelt de VNG in een open brief aan staatssecretaris Atsma.

Een prima suggestie, want gezien het succes van statiegeld op grote flessen, draagt een uitgebreid statiegeldsysteem sterk bij aan de hogere recyclingdoelstelling. Meer dan de helft van de kleine plastic flesjes wordt nu niet ingezameld. Honderden miljoenen gaan nog ‘gewoon’ de vuilnisbak in en worden daarna verbrand. Tientallen miljoenen flesjes worden op straat of in de natuur weggegooid.

Op de website EchteHeld.nl kun je daarom een petitie tekenen vóór statiegeld. Zeven milieuhoogleraren gingen je al voor. De initiatiefnemers van de petitie willen 50,000 handtekeningen verzamelen en deze op 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, aan de Tweede Kamer aanbieden. De teller staat nu op 1113.

Lees ook:

317 stukken plastic in maag kleine groene zeeschildpad

Eco-running: 8 kilometer en 5 kilo afval

Over de schrijver

2 gedachten over “Nederlandse gemeenten zoeken ruzie met staatssecretaris om statiegeld”

  1. ".. het statiegeldsysteem voor grote plastic flessen kost de betrokken bedrijven 5,5 eurocent per fles, terwijl het diezelfde bedrijven 3,25 eurocent oplevert." Zo vergroot je begrijpelijk het verzet!

    Waarom niet ALLE kosten in rekening brengen?

Reacties zijn gesloten.