Jongeren roepen op: schuif het klimaatprobleem niet door

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar laat ons niet alle problemen in de toekomst oplossen.’ Deze duidelijke boodschap brachten de jongeren van de Jonge Klimaatbeweging en Youth for Climate onlangs over aan de leden van de Tweede Kamer. Ze vroegen de politiek om nu in actie te komen tegen gevaarlijke opwarming van de aarde. Bovendien willen ze daar graag bij betrokken worden. Een oproep waaraan ik als D66-politicus graag gehoor geef. Want het klimaatakkoord staat nu op papier, maar we hebben goede ideeën hard nodig om onze klimaatdoelen echt te halen.

De organisatie Youth for Climate was in februari van dit jaar verantwoordelijk voor de grote klimaatstaking. “Het was best spannend”, zegt organisator Kamil Snellink. “We stonden op een nog leeg Malieveld en wisten niet precies wat we konden verwachten. Zouden er veel mensen komen? Toen zagen we een grote stroom jongeren op het veld afkomen. Met honderden tegelijk.” Uiteindelijk kwamen ruim 15.000 scholieren op de staking af om te eisen dat het kabinet meer gaat doen tegen klimaatverandering.

Laat burgers niet opdraaien voor de kosten

Afgelopen december presenteerde het kabinet samen met meer dan 100 maatschappelijke organisaties het ontwerp-klimaatakkoord. De jongeren lieten tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer duidelijk horen dat ze nog niet tevreden waren. “Hiermee worden weliswaar stappen in de goede richting gezet, maar die moeten nog worden afgemaakt”, stelde Snellink.

Ook de Jonge Klimaatbeweging, waar al 70 jongerenorganisaties zich bij aansloten, zag nog ruimte voor verbetering. Ze pleitte voor een effectief, ambitieus en inclusief klimaatbeleid, waarbij grote bedrijven betalen voor hun vervuiling zodat burgers niet opdraaien voor de kosten.

De aansporingen van de jongeren bij het rondetafel-gesprek voor ambitieuzere en eerlijkere klimaatplannen klonken als muziek in mijn oren. Met name, omdat de jongeren hierbij zelf ook graag betrokken willen worden.

Na dit rondetafelgesprek presenteerde het kabinet eind juni het definitieve, vernieuwde klimaatakkoord. Nu gaat de vervuilende industrie fors meer betalen voor hun vervuiling. De kosten voor burgers gaan omlaag, onder andere door een lagere energierekening. D66 ziet dit akkoord als een grote stap vooruit. Maar we zijn er nog niet.

Betrek jongeren bij de plannen

‘Praat met ons, niet over ons’, adviseert Maarten Labots, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. En hij heeft gelijk. We willen met iedereen samenwerken die goede voorstellen heeft om de klimaatplannen om te zetten in klimaatdaden. En die samenwerking hebben we ook keihard nodig. Natuurlijk doen we dat ook graag met jongeren. Zij hebben vaak frisse, nieuwe ideeën. En het gaat natuurlijk ook om hún toekomst.

In verschillende steden worden jongeren ook al betrokken bij het opstellen van lokale klimaatplannen. Ze baseren hun inbreng daarbij op de Jonge Klimaatagenda, een gezamenlijke visie op hoe de wereld er in 2050 uit zou moeten zien: hoe gaan we dan wonen, werken en reizen?

Samen met andere politici maakte ik na het rondetafelgesprek direct werk van de wens om jongeren een serieuze plek aan de klimaat-tafel te geven. Met onder andere collega William Moorlag (PvdA) heb ik de regering opgeroepen om te zorgen dat jongeren meepraten over de energieplannen in hun regio. Gebruik de kennis, kunde en frisse blik van de jongeren!

Onderwijs voor een schone toekomst

“Duurzaamheidseducatie is natuurlijk ook super belangrijk”, vervolgt Maarten Labots. Hij vraagt daarom of dit onderwerp veel aandacht kan krijgen in het onderwijs van morgen. De jongeren wijzen er daarbij op dat klimaat niet alleen bij technische, maar ook bij sociaal-maatschappelijke vakken een rol kan spelen. “Niet alleen natuurkunde, maar ook geschiedenis kan helpen bij verduurzaming”, legt Donna Nederpelt (Youth for Climate) uit. Juist bij een vak als geschiedenis denken we tenslotte na over het verleden om lessen te trekken voor de toekomst.

En wat mij betreft, is die toekomst schoon en zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen. Dit rondetafelgesprek eindigde met de afspraak om elkaar in het nieuwe politieke seizoen weer te ontmoeten. Ik kijk er nu al naar uit. Want samen maken we van woorden, daden. Als we nu met elkaar in actie komen.

Over de schrijver

4 gedachten over “Jongeren roepen op: schuif het klimaatprobleem niet door”

 1. Wetenschap betekent twijfelen en onderzoeken . En onderzoeken roept meer vragen op . Wat geweldig dat jullie alle antwoorden hebben ????????????????

 2. Welk klimaatprobleem? Er is al lang bewezen dat het weer een onzinverhaal is,het gaat weer over nog meer de burger leegknijpen . Kijken of ze nog meer geld uit onze zak kunnen kloppen door ons een schuldgevoel aan te praten.We zijn milieu vervuilers qua troep kopen kopen kopen en dan alles weer weggooien.Dagelijks worden we met reclame doodgehypnotiseerd om ons aan te sporen om te kopen en daarna ons de schuld geven het is een spel mensen .En natuurlijk gaan die kinderen staken als ze daarmee niet naar school hoeven.Maar een klimaatprobleem hebben we niet hoor.

 3. Ik zou graag met die jongeren die zoveel om het milieu geven in contact willen komen.

  Ik zit in het onderwijs. En al vijf jaar wijs ik mijn leerlingen op de gevolgen van het plastic wat we overal op straat vinden. Maar ook in de bermen en in de sloten en zo ook in de oceanen. Ik wijs ze erop dat door plastic veel dieren doodgaan.

  Wij hebben met wiskunde ook een praktische opdracht gemaakt wat gaat over voedselverspilling en vervuiling en verpakkingen.

  Ook mijn collega’s wijs ik erop.
  Maar helaas ik zie weinig verandering bij de leerlingen en bij de collega’s. Want na de bewustwording komt de verandering het gedrag. Maar de mens leeft graag comfortabel en wil dat niet opgeven.

  Zijn de 10000 klimaatstakers sinds afgelopen februari bewust anders gaan leven? Niet met het vliegtuig op vakantie maar op de fiets naar de camping. Eten ze nu vijf dagen in de week vegetarisch. Want ik zie de leerlingen op mijn school graag een broodje kip eten. Kopen de stakers minder kleding of minder gauw een nieuwe telefoon.

  Ik zou daarom graag met die jonge mensen willen spreken die echt het roer hebben omgegooid. Want de tijd van kleine stapjes is allang voorbij. De doelstelling van 2020 halen we bij lange na niet. Maar die van 2030 ook niet. En over 2050 beginnen we maar niet.

Reacties zijn gesloten.