Nederlandse markt voor zonne-energie groeit dit jaar met 50%

Thefriendlyfiend, Flickr.com
Thefriendlyfiend, Flickr.com

De Nederlandse markt voor zonne-energie zal in 2012 met 50 procent groeien, zo verwacht kennisplatform SolarPlaza. Dit betekent dat er in Nederland 45 tot 60 MW aan nieuwe zonnecapaciteit wordt gerealiseerd, waarmee het totaal voor 2012 uitkomt op 180 MW. Dit is 50 procent meer dan in 2011.

Particulieren helpen mee
De toegenomen levering van zonne-energie is niet te danken aan grote bedrijven, maar juist aan particulieren en kleine bedrijven. De prijzen van zonnepanelen zijn in het afgelopen jaar zo’n 40 procent gedaald, waardoor de installatie steeds aantrekkelijker wordt. Inmiddels wordt er via alle zonnepanelen in Nederland genoeg opgewekt om te voldoen aan de energiebehoefte van 180.000 huishoudens.
Duitsland loopt voorop
Ondanks deze positieve ontwikkelingen is Nederland zeker nog geen koploper als het gaat om zonne-energie. Die titel gaat naar buurland Duitsland. Daar heeft zonne-energie een aandeel van 3 procent van de totale energieproductie; in Nederland blijft dit aandeel steken op minder dan 1 procent. De Duitsers hebben hun koploperspositie vooral te danken aan de overheid. Die stimuleert het opwekken van zonne-energie door subsidies en gunstige wet- en regelgeving.
Zonnig vooruitzicht voor 2050
In Nederland werd hier vooralsnog weinig aan gedaan, maar mogelijk komt daar binnenkort verandering in: onder leiding van Diederik Samsom heeft de PvdA deze week een tussentijds verkiezingsprogramma gepresenteerd waarin onder meer gesproken wordt over het voornemen om Nederland vanaf 2050 helemaal onafhankelijk te laten zijn van fossiele brandstoffen. Dit idee werd in 2010 al opgenomen in het programma van D66 en zal waarschijnlijk ook bij SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en ChristenUnie op steun kunnen rekenen.
Bronnen: Clubvan30.nl, Trouw
Lees ook:
Zwarte superzonnecel absorbeert 99,7% licht
Nederland telt al 164 buurtburgemeesters voor zonne-energie
Voor Duitse fabrikanten zonnepanelen gaat het licht uit