Nederlandse onderzoekers starten een koraalfabriek om koraal te redden

Img 0548 Kopie
Foto: Femke Stroomer

Koralen zijn de regenwouden van de zee, een belangrijke bron van biodiversiteit. Door klimaatverandering, vervuiling en toerisme verdwijnt het zo snel dat over 20 jaar 90% van de riffen bedreigd is. Een mogelijke oplossing? Koralen kweken, in Nederland.

Koraalrif kan in 2050 weg zijn

Volgens het rapport Reefs at Risk Revisited van het World Resources Institute (WRI) in Washington is ruim 90 procent van de riffen in 2030 bedreigd. In 2050 geldt dat voor alle riffen.
Lokale invloeden, waaronder overbevissing, kustontwikkeling en vervuiling, vormen de meest directe bedreigingen voor de wereldwijde koraalriffen. Daarbovenop komt de opwarming van de zeeën en de verzuring van de oceanen door de uitstoot van koolstofdioxide. Warmere zeeën veroorzaken koraalverbleking, waarbij de kleurrijke symbiotische algen sterven en de witte koraalskeletten tevoorschijn komen.

Koralen kweken

Maar ook de steeds grotere vraag naar koralen van liefhebbers, bedreigd het koraal. Het Utrechtse bedrijf EcoDeco gaat verandering in brengen als daar één van de eerste koralenkwekerijen ter wereld operationeel gaat.
Twee lege langwerpige bassins, beide een meter of tien lang en tot je middel hoog, worden binnenkort gevuld en hier gaan de eerste koralen groeien”, vertelt Tim Wijgerde die werkt voor EcoDeco. Binnen twee jaar moet bekend zijn of het financieel haalbaar is om koraal te kweken en te verkopen op commerciële basis. 

Ronald Osinga, verbonden aan de universiteit van Wageningen, doet wetenschappelijk onderzoek naar de koralen. “Onder de meest gunstige omstandigheden kan het met ongeveer een procent per dag groeien”, weet hij. “Per twee tot drie maanden verdubbelt het koraal in omvang.” Deze gunstige omstandigheden zijn er vaak niet meer in de oceanen door de stijging van de temperaturen.

Speciaal filter

Het geheim zit hem in een nieuw filtersysteem. Traditionele waterpompen maken het plankton dood dat in het water zit, terwijl dit net het voedsel is wat koraal nodig heeft. “Op deze manier kan de groei van koraal zo natuurlijk mogelijk nagebootst worden.”

“Koralen worden vooral gekocht omdat ze er mooi uitzien in je aquarium”, volgens Wijgerde. Koraal wordt nu nog door vissers en duikers van de zeebodem gehaald en verkocht. “Een stuk koraal ter grootte van je vuist verkoopt hier voor zo’n 50 euro.” Het is de bedoeling om de koralen te kunnen kweken voor ongeveer dezelfde prijs. “We willen dat klanten kunnen kiezen voor koraal dat duurzaam gekweekt is.” In 2012 hopen ze de eerste koralen te kunnen verkopen.

Bronnen: World Resources Institute, Oneworld, Ecocoral

LEES OOK:
Win een expeditie naar Borneo met Eneco en WNF

Oplossing klimaatverandering: kleine kernoorlog

Rotzooi maar lekker aan in 2011

Over de schrijver