Nederlandse vrouwen weten niet wat ze op hun huid smeren

Foto: Autumbliss, Flickr
Foto: Autumbliss, Flickr

Nederlandse vrouwen juichen het gebruik van natuurlijke ingrediënten in huidverzorgingsproducten en cosmetica toe, toch is er nog onwetendheid over wat een product als natuurlijk classificeert. Dit blijkt uit de Eco Beauty Enquête 2013, een onderzoek uitgevoerd onder 700 Nederlandse vrouwen tussen de 16 en 65 jaar oud in samenwerking met natuurcosmeticamerk Puravita.
De vrouwen werd onder meer gevraagd welke natuurlijke gezicht- en lichaamsproducten zij maandelijks kopen. Het gros daarvan is echter niet honderd procent natuurlijk, terwijl de vrouwen dit wel aannemen. Hieruit blijkt dat het voor een grote groep vrouwen niet helder is welke ingrediënten hun huidverzorging en cosmetica bevatten.
Ook blijkt dat ondanks het feit dat vrouwen kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit verhouding belangrijk vinden, slechts vier procent van de respondenten waarde hecht aan een keurmerk. Terwijl die kwalificatie juist duidt waar een product uit bestaat.
Opkomst
De helft van de respondenten besteedt een kwart tot de helft van haar huidverzorgingsbudget aan natuurzuivere producten. Ruim twintig procent geeft aan uitsluitend natuurlijk huidverzorging te kopen. Vrouwen geven aan dat ze ‘natuurlijk’ associëren met ‘duur’ en deze verzorgingsproducten doorgaans aan de prijs vinden.
De afgelopen tien waarvan met name de laatste vijf jaar is een eco- lifestyle ook in Nederland sterk in opkomst. Bijna de helft (47,7%) van de ondervraagde dames gebruikt maximaal vijf jaar natuurlijke verzorging en ruim een kwart (26,6 %) doet dit vijf tot tien jaar.
Uit eerder onderzoek van ‘Organic Monitor’ werd al duidelijk dat de markt voor natuurlijke cosmetica een stormachtige ontwikkeling doormaakt. De afzet van producten met biologische ingrediënten groeit met ongeveer twintig procent per jaar. Naar schatting wordt binnen Europa in totaal één miljard euro per jaar aan natuurcosmetica afgezet.

Over de schrijver