9 natuurlijke tips tegen hooikoorts

De vogels fluiten vrolijk, de zonnestralen verwarmen onze huid (althans, op sommige dagen), de bloemen kruipen uit de grond uit en de bomen staan weer in bloei. Daar worden we met z’n allen natuurlijk supervrolijk van, maar er komt één klein nadeel kijken bij de lente (hoe voorzichtig die dit jaar ook op gang komt): hooikoorts.

Er zijn al redelijk wat pollen in de lucht, al zijn het er minder dan vorig jaar toen het warme weer beduidend eerder aanwezig was en er veel minder regen viel, die de pollen uit de lucht haalt. Toch begint de Berk langzaam maar zeker aan z’n opmars en zijn ook coniferen lekker bezig rond deze tijd van het jaar. Tijd dus om je schrap te zetten als je gevoelig bent voor allergieën. We vroegen ons af wat voor natuurlijke middelen er zijn tegen hooikoorts en kwamen tot het volgende lijstje:

Ga voor ’t slapen douchen

Net als een goede regenbui de pollen (voorlopig) uit de lucht haalt, haalt de douche de overgebleven pollen van die dag uit bijvoorbeeld je haar. Ga dus lekker even douchen voordat je gaat slapen, zodat je de nacht zonder niezen doorkomt. Het helpt ook om ‘s nachts een luchtreiniger aan te zetten. Een overzicht vind je hier.

Hooikoorts, laat de was binnen drogen

Voor het binnenklimaat misschien niet zo goed in verband met de luchtvochtigheid, maar laat de was tijdens het pollenseizoen toch maar niet buiten drogen. Hoe verleidelijk het ook is om de geur van een heerlijk lentebriesje in je net gewassen kleding of beddengoed te hebben: de pollen komen altijd mee met dat briesje en zorgen dus voor klachten.

Houd je ramen en deuren dicht

Zorg ervoor dat die pollen niet gezellig je huis binnen komen dwarrelen door je ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden. Wil je toch even luchten, doe dat dan vooral in de ochtend. Pollen vind je namelijk vooral in de namiddag en avond in grote getale in de lucht. Je kan natuurlijk ook speciale horren kopen, die het stuifmeel tegen houden.

Draag een zonnebril

Bij mij helpt het altijd om met een zonnebril rond te lopen tijdens de pollendagen. Ik heb het idee dat het ervoor zorgt dat de pollen niet rechtstreeks in contact komen met mijn ogen. Iets minder jeuk en branderige ogen dus en je loopt erbij als een f**** rockstar: dat telt natuurlijk ook!

Doe aan yoga

Sinds ik bijna dagelijks aan yoga doe, zijn mijn klachten dramatisch verminderd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat yoga mijn lijf sterker, flexibeler en gebalanceerder heeft gemaakt en mijn weerstand heeft vergroot (ik ben ook minder verkouden en heb ook nooit meer last van holte ontstekingen). Dat gezegd hebbende, had ik zeker geen heftige hooikoorts, dus het is geen wondermiddel of medicijn.

Hooikoorts, smeer crème rond je neus

Dit is een tip, die regelmatig terugkeert. Wat voor crème maakt niet zoveel uit, als het maar vettig is. Er wordt beweerd dat de pollen aan de crème blijven plakken en dus niet je neus binnen komen. Wel regelmatig verversen dus.

Ga lekker zoenen

Uit Japans onderzoek blijkt dat zoenen helpt tegen hooikoorts. Je moet er wel echt voor gaan, want je moet het zoenen minimaal 30 minuten volhouden, maar dan heb je ook wat, want de aanmaak van histamine wordt erdoor verlaagd. In ieder geval de moeite waard om de proef op de som te nemen, toch?

Eet anti-hooikoorts voeding

Er zijn verschillende voedingsstoffen. Vooral honing wordt als tip genoemd. Eigenlijk moet je al vóór het hooikoortsseizoen beginnen met een lepel honing per dag, dus we zijn een beetje aan de late kant, maar toch. Als je rauwe honing bij de imker kan krijgen, is dat een goede optie. Ook Manukahoning wordt vaak als tip gegeven, maar dat is wel een prijzige variant. Ook brandnetelthee of -soep is een aanrader: het vermindert de aanmaak van histamine. Ook gember lijkt goed te werken.

Vermijd histaminerijke voeding

Er is voeding, die rijk is aan histamine en dat is precies wat je niet wilt als je gevoelig bent voor hooikoorts. Denk daarbij aan oude kaas, zuurkool, tempeh, koffie, chocola, rode wijn en bier. Voedingsdeskundige Juglen Zwaan heeft een uitgebreide lijst op zijn website A Healthy Life staan.

Heb jij nog tips tegen hooikoorts? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

7 gedachten over “9 natuurlijke tips tegen hooikoorts”

  1. Ik ben zelf definitief van mijn hooikoorts klachten afgekomen via de Quantum-Allergy methode. Bij deze methode reset je het lichaam voor stoffen waar het van uit balans raakt zoals de pollen. Een hele eenvoudig te leren methode en werkt razendsnel. Nog steeds enorm dankbaar dat ik van de medicatie af ben en niet meer loop te niezen, snotteren en tranen!
    Extra vitamine C helpt trouwens ook bij een allergie.

Reacties zijn gesloten.