Nek-aan-nekrace tussen Nederlandse teams in Australische outback

Nuna8 - Foto: Hans-Peter Van Velthoven
Nuna8 – Foto: Hans-Peter Van Velthoven
Twee Nederlandse teams strijden om de koppositie tijdens de zonnerace in Australië. Het Nuon Solar Team is 1 plaats opgeschoven in de ranking en staat op de tweede plek na het team van de Universiteit van Twente. Het verschil tussen de teams is slechts enkele minuten. De spanning neemt toe bij het Nuon Solar Team want de teamleden zijn erop gebrand om dinsdag de koppositie te veroveren.

Tijdens de race is het de regel dat om 17.00 uur alle zonneauto’s van de weg af moeten. Er mag dan geen meter meer worden gereden. De organisatie van de World Solar Challenge zet een grote streep op de weg waar de zonneauto is gestopt: daar wordt de race de volgende dag voortgezet. De teams kamperen langs de weg. De teamleden van het Nuon Solar Team hebben allemaal een rol.

De strateeg wordt kok en zorgt voor het eten. Tentjes worden opgezet en de dag wordt doorgenomen. Zonneauto Nuna8 heeft haar plek te midden van alle tentjes zodat ze goed in de gaten gehouden kan worden. Na het eten gaat iedereen vroeg slapen want om 5.00 uur moet het team alweer uit de veren. Zodra de zon op is, kan Nuna8 de eerste zonnestralen opvangen zodat ze met een volle accu weer de weg op kan. Bianca Koppen van het Nuon Solar Team: “Ik moet wel wennen aan het wildkamperen want het stikt in de outback van beesten die gevaarlijk kunnen zijn. Om maar niet te spreken van de dode, half vergane wallaby die in ons kamp lag. Dat stonk vannacht behoorlijk.”

Bijna op de helft

Vandaag is door het Nuon Solar Team 767 kilometer afgelegd. Het totaal aantal gereden kilometers staat daarmee na twee dagen racen op 1427 kilometer. De totale race is 3.000 kilometer lang en eindigt in Adelaide. Het team verwacht dat de finish in de nacht van woensdag op donderdag -Nederlandse tijd- zal plaatsvinden.

Over de schrijver