Nelson Mandela op zelfde hoogte als Willeke Alberti

Gallagher.Michaelsean, flickr

Nelson Mandela geldt als het onbetwiste icoon van de strijd om gelijke rechten voor zwarten en blanken. Maar volgens journalist en Zuidelijk-Afrika-kenner Bart Luirink was hij ook een groot voorvechter van homorechten. Hij mag zich dan ook scharen in het rijtje bekende homo-iconen zoals Madonna, Paul de Leeuw en Willeke Alberti.

Voor alle duidelijkheid: een homo-icoon is een man of vrouw die een sterke voorbeeldfunctie heeft voor homoseksuelen, een belangrijke rol speelt in de homocultuur of een grote homoseksuele achterban heeft. De persoon in kwestie hoeft zelf geen homo te zijn.

Tijdens de zestiende Gay Pride die dit weekend plaatsvindt, geeft Bart Luirink een lezing over de homobeweging in Zuid-Afrika. In een interview met de website OneWorld vertelt Luirink dat Mandela tijdens zijn 27-jarige gevangenschap geen man was geworden met vastgeroeste ideeën. Mede door zijn toedoen zou Zuid-Afrika zich in korte tijd ontwikkelen van een land waar homoseksualiteit strafbaar was tot het eerste land ter wereld dat in de grondwet gelijke rechten voor homoseksuelen expliciet noemde en het eerste Afrikaanse land dat het homohuwelijk toestond.

“Onder Mandela en zijn medestrijders van het ANC leefde de gedachte ‘als wij voor vrijheid strijden dan moet die vrijheid ook voor iedereen gelden’. Dit heeft de homo- maar ook de vrouwenbeweging enorm geholpen”, meent Luirink.

Er komen desondanks ook berichten uit Zuid-Afrika over mannen die lesbische vrouwen verkrachten om ze van hun geaardheid te ‘genezen’. Luirink stelt dat dit geen teken van terugval is: “Aan de ene kant is er in de loop der jaren een steeds liberaler debat gevoerd, maar die grotere zichtbaarheid van homoseksuelen leidt ook tot een verharding. Sommige groepen voelen zich bedreigd door minderheden die ineens zichtbaar worden en rechten krijgen.”

Bronnen: OneWorld en Wikipedia

Lees ook:

EenVandaag interviewt de eerste roze imam ter wereld

Groene muzikant raakt mensen met een ligfiets

Er rijdt een rode caravan door Nederland en jij mag zeggen waar hij heen moet

Over de schrijver