Crowdfunding Nerdalize slaat aan: gratis warmte via spotgoedkope datacenters

Het bedrijf Nerdalize is op een missie: gratis warmte voor iedereen én server-ruimte voor een prikkie. De crowdfundingcampagne die het bedrijf voor dit doel is gestart, heeft al meer dan een half miljoen euro opgehaald, meer dan het dubbele van het oorspronkelijke doel. Als je wilt, kun je nog meedoen aan de campagne, want Nerdalize streeft nu naar een bedrag €750.000.
De digitalisering van onze samenleving vraagt om grote bakken rekenkracht. Voor weersimulaties, medisch onderzoek, het maken van films, en nog veel meer. De computerservers die hiervoor nodig zijn produceren een hoop warmte die normaal gesproken verloren gaat. Maar als je die servers bij mensen in huis zet, sla je twee vliegen in een klap: je hebt rekenkracht voor bedrijven en huizen krijgen warmte.

Nerdalize introduceert de CloudBox

Op basis van dit slimme idee ontwikkelde Nerdalize een nieuw product CloudBox, zogenaamde ‚server-verwarming’. In dit apparaat zitten krachtige servers die je normaal gesproken in een datacenter tegenkomt. „Als we met deze servers gaan rekenen, worden ze flink warm”, legt Chris Mooiweer, Chief Strategy Officer van Nerdalize uit. „Deze warmte gebruiken wij om in een huis het water te verwarmen. De server-verwarming is aangesloten op de boiler, zodat mensen er bijvoorbeeld mee kunnen douchen of hun handen wassen. Hiermee bespaart een gezin ongeveer € 300 per jaar op hun gasrekening. Wij betalen natuurlijk voor de elektriciteit die de servers gebruiken.” De CloudBox valt ook goed te combineren met een warmtepomp. Dan krijgen huizen duurzame warmte en warm tapwater.
„Het rekenen op onze servers gebeurt door bedrijven en onderzoekers die veel rekenkracht nodig hebben”, vervolgt Mooiweer. „Voor hen zijn wij een provider van cloud rekenkracht, net zoals Amazon Web Services of Google Cloud Engine. Maar omdat wij geen duur datacenter hoeven te bouwen, zijn wij veel goedkoper en een stuk duurzamer. Het kostenvoordeel bij dezelfde performance kan oplopen tot wel 50%!”
Door twee markten met elkaar te verbinden, zorgt Nerdalize dat iedereen wint. Huishoudens krijgen jaarlijks voor €300,- gratis warmte. Bedrijven en onderzoekers kunnen voor de helft van de prijs rekenkracht inkopen. En bij elkaar opgeteld is dat goed nieuws voor het milieu: jaarlijks 3 ton CO2 besparing per huishouden.

Forse CO2-besparing

De succesvolle crowdfundingcampagne toont aan dat veel investeerders geloven in de server-verwarming van Nerdalize. Aanvankelijk wilde het bedrijf €250.000 ophalen om 20 huishoudens te voorzien van server-verwarming. Hiermee wil het bedrijf ook op grotere schaal bewijzen wat in een pilot al is aangetoond. Een datacenter verdeeld over verschillende locaties kan met een 10 Gbit/s verbinding minstens zo snel zijn als een datacenter op één locatie. Met dit als laatste stuk bewijs, kan Nerdalize de oplossing in heel Nederland introduceren.
„Doordat de campagne zo’n succes is, kunnen we nog meer huizen uitrusten met de CloudBox”, legt Mooiweer uit. „Hierdoor kunnen we veel meer CO2 besparen, jaarlijks tot wel 150 ton. Dat staat gelijk aan de uitstoot bij 1 miljoen autokilometers.”
Op de website Symbid kun je investeren in de crowdfunding-campagne van Nerdalize.

Over de schrijver

4 gedachten over “Crowdfunding Nerdalize slaat aan: gratis warmte via spotgoedkope datacenters”

 1. Wat voor soort straling ? Atomair ? Servers zijn elektronische hardware met daarop software geladen en geactiveerd. Ook vroeger in de jaren 1970 werd er veel warmte geproduceerd in grote computerruimtes van firma’s met grote IBM systemen, die dag en nacht draaiden. Daarvoor moest er ook gekoeld worden. Maar van straling heb ik als operator / programmeur nooit iets gemerkt. Ook een gewone PC geeft warmte af, daarom staat die van ons op 4 kleine blokjes aan de hoeken, maar dat is te weinig om een ruimte te verwarmen.
  Wat wel zou kunnen helpen, een beetje, is wat te zien was op Avro / Tros Radar. Daar werd een warmtepaneel gemaakt met lege bier- en limonadeblikjes. Deze worden met hittebestendige zwarte verf bespoten.
  De blikjes worden van te voren uitgeboord, onder en bovenkant en aan elkaar gelijmd tot lange pijpen in een kast gezet. Maar het werkt alleen overdag met veel zonneschijn… Een sportclubgenoot ( van de sport Dynamic Tennis ) heeft het deze zomer met succes uitgeprobeerd met 210 niet ingetrapte blikjes. Gratis buiten verzameld door clubleden… Zie ook:
  https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/bouw-je-eigen-warmtepaneel/ Of zoek het op avrotros / radar.

 2. Pingback: Energieneutraal huis hoeft maar €38.000 te kosten

 3. Een leuk idee om Co2 te verminderen. Al zijn er geleerden die zeggen dat Co2 goed is voor bomen en planten. Ook dat de opwarming van de aarde niet komt door de uitstoot van Co2! Maar dat het een natuurlijk gebeuren is waar de mens niets aan kan doen. Het heeft te maken met de verandering van de polen, de baan van de aarde om de zon en de verandering van de magnetische velden. Als u hier meer van wilt weten kunt u een artikel vinden op Yoors, Pi Brohuis, “De klimaatshow”.
  Een server in huis? Is dat niet gevaarlijk in verband met de straling die een server afgeeft?

 4. En hoe kun je in een huidstrelend tropisch klimaat slim zijn met het energieverbruik? Daar is veel zon, maar ik zie er (waar ik woon, in Thailand) geen zonnepanelen (en ook geen windmolens). Daar is geen kou, en weer je indien nodig de zon dan hoef je in huis ook niet of nauwelijks te koelen. Hoogstens is het soms wenselijk een wat koude tocht uitblazend machientje aan te hebben staan (die zie je hier veel) maar dat doe je natuurlijk niet met bijna voortdurend grote openstaande schuifpuien. Daar heb ik vrijwel altijd genoeg koeling (en luchtverversing) van; koude tocht uit een machientje te doen blazen verafschuw ik. Wel moet natuurlijk het koud blijven in de koelkast. Blijft dus niet veel meer over dan te moeten voorzien in warm douche- en afwaswater en af en toe een wasmachine te kunnen laten draaien. Alles bij elkaar niet helemaal niets maar toch wel (heel) wat minder dan in een koud land. Je elektrische auto aan te sluiten op een slim systeem zou misschien een goed idee zijn. Nu heb ik en wil ik geen auto, en in de toekomst zullen minder mensen een eigen (zelfrijdende) auto bezitten dan nu, want die worden afroepbaar. Dus dat standaard een auto in ieder huis, de garage daarvan, oplaadbaar moet zijn, dat moet je vergeten. Hoe dan ook: ook in landen als Thailand (en bijvoorbeeld Indonesie en tropisch Australie) kan er zuiniger (maar allicht minder drastisch zuinig) omgegaan worden met (elektrische) energie, doch het lijkt er niet op dat dat gauw gaat gebeuren. Het idee van energiebesparing leeft althans hier in Thailand gewoon (nog?) niet. Een voordeel bij het opzetten van een energiebesparend systeem zijn hier de minder drastische wisselingen van het weer. Kortom: ik kom bij de huidige computers op kleinere warmteafgevende units uit. Overigens meen ik te weten dat de toekomstige Quantumcomputers veel energiezuiniger gaan rekenen. Maar ja, afrondend, dat je ook in huidstrelende klimaten slim met je energievoorziening dient om te gaan, ja natuurlijk, maar wanneer komt er dat van?

Reacties zijn gesloten.