Samen ouder worden in New Ground: deze community is er voor vrouwen boven de 50

In het bruisende Londen, omringd door de rust van Chipping Barnet, bevindt zich een unieke plek genaamd ‘New Ground’. Deze community, speciaal ontworpen voor vrouwen boven de 50 jaar, opende haar deuren in 2016 als een krachtig antwoord op de groeiende eenzaamheid onder deze groep. Met een co-working space-achtige entree en lichte, luchtige gemeenschappelijke ruimtes, biedt New Ground een thuis voor 26 vrouwen tussen de 58 en 94 jaar oud.

Foto’s website New Ground

Deze community is niet zomaar een woonomgeving; het is volgens de krant The Guardian een feministisch utopia waarin de vrouwen niet alleen wonen maar ook de leiding hebben over het beheer en de dagelijkse gang van zaken. De woningen zijn een mix van koop- en huur en alle bewoners kijken uit op een weelderige tuin vol wilde bloemen, bessen en een boomgaard. Overal is nagedacht over de behoeften van de bewoners. Ze kunnen zich terugtrekken, maar elkaar ook opzoeken in gemeenschappelijke ruimtes. En ook in de architectuur is rekening gehouden met het welzijn van bewoners.

New Ground: Samen wonen op je eigen voorwaarden

New Ground stond er niet zo maar. Het is het resultaat van 18 jaar hard werken door een groep vastberaden vrouwen. Maria Brenton, senior ambassadrice van het UK Cohousing Network, speelde een cruciale rol bij het faciliteren van dit project. De vrouwen wilden afrekenen met leeftijdsisme en paternalisme, en dankzij hun doorzettingsvermogen creëerden zij een plek waar ze niet alleen wonen maar elkaar ook ondersteunen. Mannen zijn natuurlijk wel welkom in de community, maar ze mogen er niet komen wonen.

Iedereen heeft een eigen taak

Iedereen in de community heeft een taak. Ze werken met teams van vrijwilligers die verschillende taken op zich nemen, van onderhoud tot tuinieren en communicatie. Hier staat het idee centraal dat ze voor elkaar zorgen, maar met behoud van hun zelfstandigheid. Ze ondersteunen elkaar, maar hebben geen officiële zorgtaken voor elkaar.

Een groot aantal alleenstaande 65-plussers

In het Verenigd Koninkrijk alleen al wonen miljoenen 65-plussers alleen, waarvan het merendeel vrouwen zijn. Dit fenomeen is niet uniek voor Engeland, maar verspreidt zich over de hele wereld, ook in Nederland. Ondanks dat er aandacht voor eenzaamheid is en er sociale voorzieningen zijn, groeit eenzaamheid onder ouderen ook hier gestaag.

Ruime voor een dergelijk initiatief in Nederland?

In Nederland zijn er verschillende (woon)initiatieven om eenzaamheid, denk bijvoorbeeld aan de Knarrenhof, maar de vraag is of er ook hier ruimte is voor een New Ground-achtig initiatief alleen voor vrouwen. Wij denken van wel, want samen ouder worden is niet alleen een uitdaging is, maar ook een kans om gezonde, sociaal en met steun van elkaar ouder te worden.

Zou jij interesse hebben in deze woonvorm? Of ken je een initiatief in Nederland? Laat het ons weten.

Over de schrijver

5 gedachten over “Samen ouder worden in New Ground: deze community is er voor vrouwen boven de 50”

  1. ja dat vind ik echt al een hele tijd. Ik hoor in de documentaire dat ze het idee uit Nederland hebben, ik zie het hier alleen nergens. Wel straten vol ouderen die alleen in en (te) groot huis wonen. En eenzaam zitten te zijn. Het is ook HET antwoord op de woningproblematiek, en mogelijkheid tot doorstroming, alleen hoor ik er geen enkele partij over…..

  2. Lijkt mij wel wat. Liever samen met bekenden je/elkaars leven opnieuw vorm geven dan van een uit de hand gelopen zorgsysteem met wisselende hupverleners, als ze al komen. Een afgrijselijke vorm van afhankelijkheid die je nog eerder in onpersoonlijke detentie van een verpleeghuis jagen.
    Ook goed voor vermindering van zorgkosten.

  3. Geweldig! Vraag me af waarom het 18 jaar moet duren, maar wellicht waren het pioniers. Ik denk dat naar elkaar kijken, ook in anderen landen, veel meer gedaan zou kunnen worden. Taak voor de EU misschien? Ik zou er graag wonen! En dat in een stad!

Reacties zijn gesloten.