Niemand is blij met importheffing op zonnepanelen: China niet, EU lidstaten niet, branche niet

Foto: Lance Cheung, Flickr
Foto: Lance Cheung, Flickr

De Chinese regering slaat meteen terug. Kort nadat de EU bekend maakte dat ze een belasting van 11% zal gaan heffen op Chinese zonnepanelen, besloot China een onderzoek in te stellen naar dumpingpraktijken van Europese wijnen. De Chinezen zijn niet blij met de importheffing die mogelijk kan oplopen naar 47%, als China geen wijzigingen in haar beleid zal doorvoeren. Opmerkelijk genoeg zijn de meeste lidstaten van de EU tegen, en uit ook de zonnepanelen branche grote zorgen.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
10 initiatieven voor echte groene stroom uit eigen buurt
Prijzen zonnepanelen stijgen nu al door dreiging van importheffing
De Europese Commissie verdedigt de heffing als een anti-dumpingmaatregel. Karel de Gucht, EU commissaris voor de handel: “Onze actie van vandaag is een noodmaatregel om levensreddende zuurstof te geven aan een Europese bedrijfstak die sterk te lijden heeft van deze dumping.” Volgens De Gucht zouden er 25.000 banen op het spel staan.
China wordt beschuldigt dat het Chinese bedrijven subsidieert en zonnepanelen onder de kostprijs op de Europese markt gebracht worden om Europese producenten uit de markt te prijzen. Het gaat om een importvolume van 21 miljard euro, wat dit de grootste anti-dumpingmaatregel ter wereld maakt.
UNETO-VNI, de branche-organisatie voor zonnepaneleninstallateurs is echter niet gelukkig met de importheffing. Voorzitter Titia Siertsema: “De groei van de zonnepanelenmarkt was de laatste tijd onstuimig, we vrezen dat de importheffing ons terugwerpt in de tijd. De importheffing komt op een bijzonder ongelukkig moment. Zonnepanelen leveren installateurs de laatste tijd extra veel werk op in een markt die hard wordt getroffen door de crisis in de bouw. De omzet in zonnepanelen hebben zij momenteel keihard nodig.”
Eerder becijferden milieu-organisaties dat een importheffing 224.000 banen zou kosten, vanzelfsprekend niet bij Europese makers van zonnepanelen, maar bij installateurs en de industrie daaromheen.
Analysten vrezen dat de importheffing een startsein is voor een handelsoorlog tussen de twee grootste handelsblokken ter wereld, China en de EU. Mede daarom is Duitsland fel tegen de importheffing. Duitse bedrijven zouden hard getroffen kunnen worden als China hoge heffingen zou toepassen op Duitse producten. Ook zijn in Duitsland juist veel banen in de installatiesector.
Overigens is nog niet zeker of de importheffing daadwerkelijk uitgevoerd zal worden. In december van dit jaar moeten de lidstaten namelijk het besluit goedkeuren. Tot nu toe zijn de meeste lidstaten tegen importheffingen.
Bron: The Guardian, UNETO-VNI, Reuters, USA Today

Over de schrijver

2 gedachten over “Niemand is blij met importheffing op zonnepanelen: China niet, EU lidstaten niet, branche niet”

  1. Ik ben er wel blij mee. Elektronische apparaten produceerde Europa vroeger ook. Camera's van Agfa, Zeiss en anderen deden het prima. Ooit begonnen met de Agfa Clack? Ook voor Jan met de Pet.

  2. ik wacht nog steeds op de importheffing op computers tv's, die China ook goedkoper geproduceerd worden dan wij hier in Europa zouden kunnen.

Reacties zijn gesloten.