Niemand kan de wereldwijde klimaatbeweging meer stoppen

Het kwam niet als een verrassing toen de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat Amerika het klimaatakkoord uit 2015 op ging zeggen. Toch liepen de emoties bij de klimaatbeweging hoog op. Was alle vreugde om het akkoord in Parijs voor niets geweest?
De reacties van wereldleiders, politici en CEO’s van multinationals stelden ons enigszins gerust. Het akkoord zou gerespecteerd worden, met of zonder medewerking van Washington. De dagen na de beslissing werd één ding duidelijk: de klimaatbeweging laat zich niet stoppen, door welke grootmacht dan ook.

1 miljard dollar voor het klimaat

De Amerikaanse regering besloot om zich terug te trekken in het belang van de eigen economie. Ook al riepen Amerikaanse bedrijven op om dat niet te doen. De CEO’s van onder andere Google, Microsoft, Facebook en oliebedrijf Exxon Mobile zien juist dat economische groei en duurzaamheid heel goed samen gaan. Zij blijven werken aan hun eigen duurzame doelen. Apple geeft zelfs 1 miljard dollar uit aan green bonds, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor energie projecten en om de keten te verduurzamen. In een open brief met de boodschap ‘we are still in’ laten naast bedrijven, ook wetenschappers en lokale overheden weten het klimaatakkoord te respecteren. Zij laten zich niet door Washington beperken in hun klimaatambitie.

United States Climate Alliance

Ook twaalf Amerikaanse staten besloten om zich wel aan het verdrag te houden. De gouverneurs van deze twaalf staten richtten de United States Climate Alliance op. Gesterkt door Amerikaanse ‘celebrities’ hadden zij een duidelijke boodschap: investeren in het klimaat is de toekomst. In een videoboodschap haalde oud-gouverneur van California Arnold Schwarzenegger scherp uit naar de regering van president Trump. Hij maakte het glashelder waarom investeren in duurzaamheid juist goed is voor de economie. Deze boodschap ging viraal en bereikte binnen de kortste keren alle uithoeken van de wereld. Dat klimaatridder Leonardo Di Caprio ook nog van zich liet horen, kon deze boodschap alleen maar versterken.

Make our planet great again

Wie ook viraal ging, was de Franse president Emmanuel Macron. Dagen na zijn verkiezingsoverwinning kon hij de wereld zijn groene hart laten zien. Met een nu al legendarische videoboodschap stelde hij Frankrijk open voor iedereen die aan een beter klimaat wil werken. Hij eindigde met de prachtige slogan ‘make our planet great again’.

Gebouwen die groen kleuren

Wat er in de dagen na de beslissing wereldwijd gebeurde, was niet meer bij te houden. Het netwerk van de grootste steden ter wereld besloot om vijftig gebouwen groen te verlichten en zo  steun aan het klimaatakkoord te betuigen. Twee ondernemers uit Nieuw-Zeeland startten een Trump Forest. Met deze ludieke actie willen zij  ‘uit naam’ van Trump iets goeds te doen voor het klimaat. En plotseling nam mega vervuiler China de leiding in de strijd tegen klimaatverandering.

De klimaatbeweging bestaat uit mensen

En tussen de overweldigende communicatiekracht van tech-giganten, wereldleiders en andere invloedrijke wereldburgers, zou je bijna vergeten dat de klimaatbeweging bestaat uit gewone hardwerkende mensen. Al jarenlang werken zij dag in dag uit aan een beter klimaat. Het zijn buurtbewoners die samen een energiecoöperatie oprichten, om niet afhankelijk te zijn van fossiele energie.
Ondernemers die in Afrika geulen graven tegen droogte, of duurzame energie van de bron leveren. Eilanders die hun Waddeneiland energieneutraal willen maken, of ingenieurs die zelfvoorzienende containerhuizen bouwen. En wetenschappers die de politiek wakker schudden om in actie te komen voor het klimaat. Zij hebben geen boodschap aan wat Washington beslist, want zij doen waar ze goed in zijn: bouwen aan een betere wereld, over landsgrenzen heen, en niemand zal hen stoppen.
Lees ook: Reacties op het klimaatakkoord in 2015.

Over de schrijver

7 gedachten over “Niemand kan de wereldwijde klimaatbeweging meer stoppen”

 1. Pingback: Klimaattop Bonn: de strijd tegen klimaatverandering gaat verder -

 2. Pingback: Klimaattop Bonn: concrete plannen nodig tegen klimaatverandering -

 3. Mooi geschreven ?!! Soms is wat het slechtste scenario bleek, uiteindelijk het beste omdat de tegenreactie op dat slechte scenario zoveel sterker is dan wat oorspronkelijk een gunstige situatie leek.

 4. Wat zou toch de reden zijn dat aardklootopwarming veelal als slecht en gevaarlijk wordt afgeschilderd? Er zijn onweerlegbaar meer voordelen dan nadelen aan verbonden en bovendien is de invloed van de mens hierop aangetoond verwaarloosbaar klein. Dat laatste klopt zelfs volgens de VN-horige CAGW-aanbidders.
  Laten we nou gewoon stoppen met die flauwekul en onze tijd, geld en energie steken in nuttiger zaken, zoals hoe we de wereldbevolkingsgroei zonder genocide onder controle krijgen, of hoe we kernenergie wereldwijd snel en veilig kunnen uitrollen, of hoe we islam zonder genocide kunnen terugdringen of omgevormd krijgen tot iets redelijks.
  “Some people will do anything to save the earth, except take a science course”.
  P.J. O’Rourke
  http://www.mruzik.com/Warming/Tutorials%20on%20Climate%20Change.htm

 5. Hij die de regels der wetenschap met voeten treedt door onweerlegd tegenbewijs dood te zwijgen, heeft twee nietsontziende opponenten die hem keihard op zijn bek kunnen laten gaan: Moeder Natuur en Vadertje Tijd. Een wakkergemaakte (en op genoegdoening beluste) bevolking volgt als goede derde. Ik hoop voor de ‘groene’ onheilsprofeten niet dat ze hun biecht nog zo lang uitstellen dat het die laatste partij wordt.

Reacties zijn gesloten.