Niet eerder sprak Obama zoveel over klimaat in State of the Union

Foto: White House, Flickr

De State of the Union die Obama gisteren uitsprak bevatte vaker de woorden “klimaat” en “planeet” dan ooit tevoren. In deze jaarlijkse toespraak aan het begin van het jaar, legt de Amerikaanse president aan de leden van het Congres uit wat zijn plannen zijn. In vier eerdere State of the Unions sprak Obama beduidend minder over klimaat, hoewel ook gisteren klimaat geen prominente rol speelde: economische thema’s voerden de boventoon. Ook benadrukt Obama de positieve en belangrijke rol die de overheid kan spelen in de groei van welvaart in de Verenigde Staten.
“We kunnen ons niet een weg naar welvaart toe bezuinigen,” stelde Obama in zijn toespraak. Volgens de analyse van de New York Times probeerde Obama de Amerikanen duidelijk te maken dat de overheid een vitale rol speelt in het zorgen voor een goede economische toekomst en een stevige middenklasse.
Obama houdt daarbij volgens de krant een “goede balans” tussen marktdenken en overheidsdenken. Ook beloofde Obama wat te doen aan het grote overheidstekort. Obama: “Ik herhaal: niets dat ik vanavond voorstel mag ons begrotingstekort met zelfs maar één cent vergroten. We hebben geen grotere overheid nodig, maar een slimmere overheid die prioriteiten stelt en investeert in een brede groei.”
De New York Times telde hoe vaak bepaalde woorden gebruikt werden in de vijf State of the Union toespraken die Obama tot nu toe gehouden heeft. De huidige toespraak bevat de meeste woorden over klimaat en planeet. Volgens de krant is dat een teken van de “vrijmoedigere” aanpak van de president die in zijn laatste ambtstermijn nog een aantal belangrijke dingen wil realiseren die ook de toekomst van de Amerikaanse politiek zullen beïnvloeden. Obama zal zijn uitvoerende macht vaker inzetten, aldus de krant, waardoor hij mogelijk een keerpunt in de aanpak van dit probleem teweeg zal brengen.
Lees het hele artikel op NYTimes.com, of bekijk de statistieken van de Obama’s State of the Union toespraken.
Lees ook
De Obama’s zoals je ze nog niet eerder gezien hebt
Hollandse kaas draagt bij aan ontbossing, maar deze duurzame kaasjes niet
Amerikanen beginnen eindelijk in klimaatverandering te geloven

Over de schrijver